Преминете към основното съдържание

Юлияна Дончева за фалшивото самочувствие и ботокса в ума ни

„Някои момичета смятат, че само със замразено от ботокс лице и с преливащи от филъри устни могат да покорят света“, изказва своето разочарование красавицата, която издаде нова книга, посветена на кодовете на красотата в новото време
Юлияна Дончева
Юлияна Дончева

Признавам си, в първия момент заглавието на новата ти книга „Код червено: ботокс в ума“ ме шокира. Нямам нито ботокс, нито други инвазии по лицето си, обаче се замислих как суетата през последните години ни тласка в крайности. Ти също си крайна със заглавието, защо?

Заглавието на книгата е може би малко странно, но това е съвсем умишлено. Търсех нещо, което да стресне, да накара да се замислим, преди да направим нещо прибързано със себе си. Подведени от внушения, че перфектната визия вече е въпрос на лично желание, правим грешки, които могат да ни излязат скъпо. „Ботокс в ума“ е по-скоро метафора на прибързаното поведение – това, при което не подлагаме на размисъл и анализ действителните ни нужди и не се интересуваме от последствията.

Наистина ли имаме ботокс в ума?

Напоследък не само аз виждам все повече обезобразени млади хора, които са се подложили на някакви процедури, без да имат нужда от тях. Днес в младите лица се поставя какво ли не и то – в сериозни количества. Вече ми е трудно да разпознавам някои хора, толкова много са променени. Нямам нищо против разкрасителните процедури, гримовете и другите козметични средства, но всичко трябва да е с мярка. Когато се пристъпва към по-сериозни промени на визията, те трябва да се правят след съвет с професионалисти, а не от хора, които нямат нужната квалификация за това.

Мисля си, че суетата (не само при жените!) през последните години излезе на фокус в живота ни заради социалните мрежи и селфи културата. Ти какво мислиш?

Това е точно така, но мисля, че и прекаленият фотошоп на снимките има вина за изострената ни суета. Перфектните образи, които ни заливат отвсякъде, тласкат към безумни експерименти с външния вид. А това понякога води до плашещи резултати. Започнахме като че ли да се страхуваме и да не възприемаме естествения образ и да търсим обработената изкуствена визия, която дава фалшиво самочувствие. Някои момичета смятат, че само със замразено от ботокс лице и с преливащи от филъри устни могат да покорят света. Фабрикуват се еднакви визии, които не запомняш на кого точно принадлежат – толкова си приличат.

Не си активна в социалните мрежи, а си лице, което всички познават. Защо?

Осъзнавам силата на социалните мрежи, но не мога да свикна с някои абсурди, които се срещат там – кой какво яде, какво си е купил, на какъв пясък се излежава. За мен това са информации, които не смятам, че трябва да се споделят с толкова много хора. Силата на социалните мрежи трябва да се ползва за смислени неща, за каузи, за идеи, но не и като място за демонстрация на личната суета.

Новата книга на Юлияна Дончева "Ботокс в ума"

С книгата си казваш, че не искаш да всяваш паника, а тема за размисъл. Над какво?

В книгата става въпрос не само за разкрасителните процедури, но и за средствата, които ползваме в ежедневието си под формата на козметика, гримове, продукти за лична хигиена. В голяма част от тях се съдържат вещества, които могат да се окажат проблемни за здравето. Обикновено се интересуваме само за вредните съставки в храната, а не се замисляме, че в организма влиза и онова, което слагаме върху кожата си. През нея преминават около 60% от веществата, които се съдържат в козметиката, гримовете, средствата за хигиена, и не би трябвало да сме безразлични към това.

Ти самата как и в кой етап от твоя живот стигна до тези изводи?

Докато пишех първата книга „Моята истина за храната“, ми попаднаха шокиращи информации от различни екологични групи и фондации от цял свят, които от години работят в посока на безопасната козметика. Научните доказателства за вредите от някои продукти толкова ме стреснаха, че реших да споделя това в нова книга. По цял свят темата за това, какви химикали ползваме в ежедневието си, е много актуална, докато тук почти не говорим за нея. Последствията от постоянна употреба на някои продукти с вредни съставки в тях са изключително тежки и съвсем не приключват с някоя алергия.

Ако съдиш по себе си, кога една жена помъдрява по отношение на суетата си, т.е. кога поставя здравословната грижа за тялото си пред грижата на всяка цена, за да е красива?

При мен дойде в една зряла възраст, в която жените обикновено се стряскат пред промените, които неминуемо напират. Вместо да се паникьосам от признаците на времето и да изпадам в депресии, успях да открия чара на естествената промяна. Не че съм се отказала от рутинните грижи, които полага една съвременна жена, но го правя с мярка и само по съвет на професионалисти.

ДЖУЛИЯ РОБЪРТС: "Днес искам ясно да заявя пред всички – повече няма да слагам грим. Не искам да използвам макиаж, защото се уморих да нося чуждо лице"

Като всеки човек, предполагам, че ти също си допускала грешки в грижите за красотата през годините. За коя от тях най-много съжаляваш?

За моя радост, страхът ми от всякакви манипулации ме е предпазил от груби грешки. Винаги съм премисляла многократно всяка една промяна, която съм предприемала. Заради книгата обаче реших да си сложа малко ботокс в челото, за да разбера какво е усещането и да го предам вярно на читателя. Само за това съжалявам, но пък целта ми беше друга, а не да изглеждам по-млада.

Има ли рецепта за красиво остаряване и коя е тя?

Възхищавам се от великите актриси, които остаряват достойно – София Лорен, Джейн Фонда. Еталон за аристократична визия след 70-те години е майката на Илон Мъск – Мей Мъск. Невероятна жена! Неслучайно дори и с побелели коси и естествена визия, тя продължава да бъде на кориците на световните модни издания. Не понасям дами, които са препълнили лицата си с филъри и са замразили емоциите си с ботокс – нищо красиво не откривам в това. Мисля, че подобно поведение дори предизвиква насмешка, защото издава неистовото желание за вечна младост, което е невъзможно. Поне засега...

Жените се притесняват от бръчки. Сякаш повече, отколкото от бели коси, да не говорим, че последните станаха тренд от няколко сезона. Ти притесняваш ли се от бръчките?

Ако кажа, че си обичам бръчките, ще прозвучи фалшиво. Смятам обаче, че те са част от моята индивидуалност и не трябва да се страхувам от тях. Ако човек живее здравословно, ако спортува и има едно хармонично отношение към заобикалящия го свят, то и хората ще го възприемат като по-млад и няма да броят бръчките по лицето му. Остарял и изхабен може да бъде и човек, чиято възраст не е толкова голяма.

През годините си имала много допирни точки с експерти по красота, гримьори и други специалисти. Кой ти даде най-ценния урок по отношение на красотата?

Най-запомнящи са били съветите, които съм получавала в Италия, докато работех там. Италианците са големи естети и ценят естествения вид и красота. Дори когато се налага промяна, те я правят така, че тя да изглежда като освежаване, а не като драстична намеса върху индивидуалността. Нещо, което е добре да възприемем и тук.

Какъв съвет би дала на младите момичета, които искат да са красиви, независимо от цената и последствията за организма им?

Днес все повече момичета смятат, че успехът им зависи на първо място от тяхната визия и заради това безстрашно се втурват към всякакви промени. Ако желанието за корекции е непреодолимо, то нека поне да е по съветите на професионалисти, а не на случайни хора. Прекалено ранното прибягване до външни намеси предполага и по-ранно изхабяване и преждевременно остаряване, така че помислете и за това!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser