Преминете към основното съдържание

ИВАН АСЕН 22 с награди от дизайнерски фест в Любляна

Призовете на българската дизайнерска платформа са за „носимо изкуство” и „вдъхновяващо визионерство”
Нели Миева, артистичен директор на дизайнерската платформа ИВАН АСЕН 22, с наградата за вдъхновяващо визионерство
Нели Миева, артистичен директор на дизайнерската платформа ИВАН АСЕН 22, с наградата за вдъхновяващо визионерство

ИВАН АСЕН 22 е с 2 награди от дизайнерския фестивал в Любляна. Едната е за дизайнера Георги Флоров и е за „носимо изкуство“, а втората – за „вдъхновяващо визионерство“ - е присъдена на Нели Миева, артистичен директор на дизайнерската платформа ИВАН АСЕН 22 и куратор на концептуалните модни изложби.

Нели Митева получава приза за своите усилия за обединяването на творческите сили на цяла група дизайнери и развиване на концептуалната посока в модата в югоизточноевропейския район. Така тя се нарежда до други две големи имена и личности-визионерни лидери: иконичната Даян Перне, която фокусира вниманието на света върху югоизточноевропейския дизайн от години, и професор Изет Цури, който, след бляскава кариера в Париж в сътрудничество с големите имена в модата като Азедин Алая и Жан-Пол Готие, създава частен Международен Моден институт в Косово и Скопие.

Създаденият в Любляна Zavod BIG, Център за креативна икономика на Югоизточна Еропа, вече 16 години подред провежда изложението „Month of Design“ - фестивал със сериозна програма и мисия, показващ най-добрите, устойчиви и смислени произведения в областта на продуктовия и интериорния дизайн. Тазгодишното му издание (16.10.-23.11.2018) е специално: единствено по рода си, то провежда платформата BIG SEE, която вече обхваща не само Словения, но и 18-те страни от Югоизточна Европа: Албания, Австрия, България, Босна и Херцеговина, Кипър, Чехия, Гърция, Хърватска, Италия, Унгария, Косово, Македония, Молдова, Черна гора, Румъния, Словакия, Словения и Сърбия. Куратори за всяка една дизайнерска дисциплина правят селекция и канят най-добрите за представяне с техен продукт в съответните „павилиони” на всяка страна. Изградени като архитектурни единици-кубове от дърво и стъкло, те съдържат избраните продукти: дизайнерска дреха, модна фотография, илюстрация, мебел или интериорен / функционален предмет с уникален дизайн. България е представена от едни от най-добрите ни архитекти и студиа за интериорен и продуктов дизайн.

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser