Преминете към основното съдържание

„Издишайте килограмите си“

Американката Пам Гроут прави тайната на дишането достъпна за всички
© iStock

Пам Гроут е автор на 16 книги, телевизионен водещ и блогър, както и автор в редица популярни лайфстайл списания.

Книгата й „Издишай килограмите“ е от две части. Първата описва как дишането влияе на обмена на веществата, килограмите, енергийните нива и всичко останало – съдържа цитати на известни хора и се чете доста леко, истории от живота и научни изследвания по темата. Тази книга ще ви накара да преразгледате отношението си към дишането и към осъзнатата дихателна практика. Дишането ще се превърне в основен алгоритъм в здравословния ви начин на живот. Книгата е достъпна в електронен вариант.

Ето малък откъс от първата част.

„Ако отворите речника на думата „храна“, значението й е следното: това, което тялото ви приема, за да поддържа живота и растежа му. Строго погледнато, кислородът е храна. Това е гориво, което изгаря мазнини, източник на енергия, контактният ключ, който осигурява гаранция, че всичко, което прави тялото, ще бъде направено добре.

Но ние приемаме дишането като даденост и не сме си и помисляли, че то може да бъде свързано с излишните килограми. И защо трябва да го знаем? Всеки човек диша! Всеки човек поема кислород. Но не всеки поема еднакво количество кислород. Много от нас страдат от това, което лекарите наричат „повърхностно дишане“ - това означава, че приемаме една четвърт или една пета от кислорода, за която са подготвени нашите клетки. Този дефицит се превръща в основен проблем на клетките ни, които отчаяно се опитват да преработят храната, да си осигурят енергия за изпълняването на всички функции.“

Втората част на книгата включва рецепти за 12 енергийни коктейла, както Пам нарича дихателните упражнения.

Едно от тях нарича „Кралица на плажа“.

„Това е най-добрият начин на дишане, който познавам аз и който осигурява кислород за цялото тяло, повишена енергия и отслабване. Ако изпълнявате само едно от тези упражнения по 10 повторения три пъти на ден, ще преобразите живота си. Ще отслабнете, ще имате отлична мозъчна дейност и може дори сами да напишете книга.

Ето как го правя аз.

1. Изправете се и заявете на глас „Аз съм кралицата на плажа“. Трябва не само да го кажете, но и цялата ви стойка да го излъчва. Вашето тяло говори по-красноречиво от всякакви думи.

2. Направете бавно дълбоко вдишване до корема през носа, като броите до 4.

3. Задръжте въздуха вътре по схемата „четири по четири“. Например, ако сте вдишали за 4 такта, задръжте въздуха в корема си, като броите до 16.

4. След това направете дълбоко издишване: то трябва да бъде два пъти по-дълго от вдишването, което означава да броите до 8. Съотношението между вдишване – задържане – издишване трябва винаги да бъде 1:4:2.

5. След време ще забележите, че обемът на белите ви дробове се е увеличил. Първо ще можете да поемате дъх като броите само до три, но след време ще бъдете в състояние да го направите, като броите до 8, 9 или 10, дори и повече. Белите ви дробове са мускули, които са в най-добра кондиция, когато работят.

6. Когато задържате си дъха в корема, притокът на кислород снабдява вашите клетки с енергия, осигурява здраве, а забавеното дишане „изцежда“ токсините.

Ако дихателните упражнения ви затрудняват, измислете си ваш забавен начин. Важното вдишването да бъде дълбоко и колкото се може по-дълго. Вдишвайте през носа и издишвайте през устата. И запомнете: в никакъв случай не се напрягайте. Просто поемете дълбок и релаксиращ дъх!“

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser