Преминете към основното съдържание

Изгонете бръчките от лицето с... гимнастика

Необходими са само 10 минути упражнения сутрин и вечер, за да заличите издайническите следи на стареене по кожата

Рано или късно се стига до появата на първите издайнически бръчици по лицето или шията. Някои жени не им отдават особено значение, за други обаче това е знак, че остаряването е започнало. Вариантите да се противодейства на бръчките не са много: здравословен начин на живот, подходяща козметика, масажи и в краен случай намеса на пластичните хирурзи. Но има още един, за който мнозина или не знаят, или подценяват. Става дума за лицевата гимнастика. Според експертите, подходящите „антиейдж“ упражнения, стига да се изпълняват редовно сутрин и вечер, не отнемат повече от 10 минути, но пък отдалечават появата на бръчките или изглаждат видимо кожата. Нищо не пречи да опитаме и този метод, нали?

Отпуснати клепачи

Кожата на клепачите е изключително фина и под нея има незначително количество подкожна мастна тъкан. Непосредствено под кожата се намират орбикуларните мускули, които имат орбитна и клепачна част, и са със закръглена форма. Реално именно тези мускули поддържат клепачите. С годините се отпускат, което води и до отпускане на горния клепач. Това обаче е поправимо с помощта на едно много просто, но в същото време ефикасно упражнение. То стимулира кръвообращението, намалява торбичките под очите и тонизира орбиталните мускули. Ежедневното повтаряне на упражнението ще направи кожата в тази зона по-свежа и видимо ще „отвори“ очите. За целта отворете широко очи, поставете показалеца на дясната ръка под дясната вежда и бавно затворете и отворете дясното око. Трябва да усещате леко придърпване в областта на клепача. Повторете същото с лявото око. Направете упражнението по 10 пъти за всяко око.

Устни и бузи

Има много упражнения за тези части на лицето. Ако се правят редовно, те наистина допринасят значително за оформяне и повдигане на контура на лицето. Но има едно много ефикасно, което смалява бузите, изглажда и видимо намалява дълбочината на назолабиалните бръчки и противодейства на увисването на лицето. Освен това оформя красиви и високи скули по естествен път. За целта отворете устата и оформете устните в буква О. След това притиснете устни към зъбите. Трябва да почувствате напрежение във всички лицеви мускули и изпъване на кожата в областта на назолабиалните бръчки. В това положение притиснете дланите на ръцете от двете страни на устата и разтворете ветрилообразно пръсти, опъвайки и повдигайки леко кожата в посока към ушите. Повторете упражнението 5 пъти.

Шия и брадичка

Това упражнение има изключителен ефект върху бръчките в предната част на шията. То обхваща почти цялата линия на челюстта и помага както за зоната на шията, така и срещу двойната брадичка и увисването на контура на лицето. Поставете ръцете си в основата на шията, отворете уста и изнесете устни напред. От тази позиция повдигнете брадичка нагоре и изпънете шия, все едно сте риба в аквариум, която опитва да достигне хвърлената на повърхността храна. Повторете упражнението 5 пъти, но много бавно.

Самомасаж

Той се изпълнява като допълнение на предните упражнения и помага за изглаждане на кожата в областта на шията и долната част на лицето. Важно е да запомните, че движенията започват винаги от шията, като се масажира с изпънатите длани на ръцете от долу нагоре, с леки гальовни движения, без да се притиска или опъва кожата. В центъра движенията са винаги вертикални и в посока към брадичката, а от двете страни на шията са леко диагонални и в посока нагоре и навън. След това се продължава с масаж на лицето като отново движенията са от центъра в посока на ушите и скулите. Масажът се прави винаги с изпънати пръсти. На челото посоката е от веждите към основата на косата. На финала - притискате с показалеца и средния пръст на всяка ръка слепоочията, броите до осем и отпускате. Този масаж е много полезен и при главоболие.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser