Преминете към основното съдържание

Изгубеното удоволствие

Проблем ли е ниското либидо или обичайно състояние?

Можете ли да си представите, че е е имало времена, когато младите дами са правили секс доста повече, отколкото са говорили за него? В наши дни голяма част от тях обсъждат наситеността на своите оргазми с приятелки, приятели и терапевти дори по мобилните си телефони, но стенанията им от възбуда се носят във въздуха като изветрял парфюм.

СЕКС КРИЗА

Жените са толкова погълнати от амбициите за кариера и грижите за семейството се, че не им остава желание и време да правят секс, сочи международно изследване, цитирано от в. „Дейли мейл“. Според друго изследване на университета в Хамбург днес правим секс два пъти по-рядко в сравнение с предходното поколение. Днешните мъже между 30 и 40 г. имат по-малко от половината брой връзки, които са имали техните предшественици. Представителите на силния пол в тази възраст вече се вълнуват от секс само от 4 до 10 пъти месечно. Защо? На първо място заради стресът и депресията, както и заради заседналия начин на живот. От същите проблеми страдат и жените. Заради хроничния стрес и депресията те се обвързват по-трудно и все по-рядко правят секс.

ШОКОЛАД ИЛИ ПЪЗЕЛ

Отговорете честно - какво бихте предпочели преди сън: да хапвате сладолед, докато гледате хубав филм? Или да се разсъблечете с мъж, когото едва познавате, да преминете през неловки преговори с него дали да сложи презерватив, да се усучете в сложни като пъзел пози и накрая да се сепнете от факта, че не сте върнали важно обаждане на шефа си?

В случай че изберете второто, опитайте се да забравите за важното обаждане и продължете с „пъзела“. А ако пак не ви се получи, не се отчайвайте: все повече психолози предлагат професионални съвети на двойки, които са далеч от креватния синхрон. Те помагат още на семейства, спрели да правят секс, и дори на такива, които са елиминирали телесния контакт от живота си. Пък и винаги остава възможност за наслада от комбинацията сладолед + видео.

Вече много жени не се срамуват да признаят: „Не ми е до секс!“

ВИСОКО ВДИГНАТА ВЕЖДА

Дамите с ниско либидо пробват всичко или почти всичко: семейна терапия, мръснишки фантазии, секс игри и мазане с шоколад. И вдигат високо вежда пред секси прелъстителките от книгите, филмите и списанията. Защото отдавна подозират, че те са измислени героини. Чак когато се убедят в това, идва прозрението, че разюзданите мъжки фантазии са получили едно рамо и от самите жени в името на сексуалната свобода.

И така кръгът се затваря: по-лесно е да вярваме, че някоя жена обожава секса просто защото е еманципирана. Или че ще се намери мъж, който няма да се тормози от факта, че предпочитаме сладолед пред него. Но никога не умира и надеждата, че все някога ще срещнем принца, който ще ни върне апетита към любовната игра. За съжаление в някои домове температурата на еротиката остава в енергоспестяващ режим.

ДИАГНОЗАТА

Причините и следствията от тези състояния на пръв поглед изглеждат очевидни. Лоши родители? Ниско самочувствие? Липса на физическа увереност? Неотприщен гняв? Остаряване? Всичко това накуп? Диагнозата ниско либидо задълбава много навътре в женската психология. И ако не бъде осъзната, времето и парите, изразходвани и в най-добрите лекарски кабинети, няма да гарантират по-интересни емоции в леглото. Онези, които предпочитат по-научно обяснение, говорят за „сексуална дисфункция“. Според тях всичко се дължи на организма, и то не на гениталиите, а на... мозъка.

ЛЮБОВ С ПОГЛЕД

Може да се изгубим в теориите на специалистите за мозъчната кора, предните мозъчни гънки, основните възли и въобще за цялата хармония с всички подходящи хормони. Научните изводи, преведени с прости думи, звучат така: по-чест любовен контакт с очите. Защото мозъкът може да бъде много по-мощен генератор на романтични постижения, отколкото си представяте.

КЛЮЧЪТ: ЧЕСТНИТЕ ОТГОВОРИ

Какво обичате или не в леглото? А вашият партньор какво обича? Говорете за това с него на вечеря, не пропускайте да поръсите ястията с естествени афродизиаци - чесън, джинджифил и индийско орехче. Интересно как всичко, от билките до неврологичните травми, влияе на сексуалните ни реакции. И все пак не задълбавайте в детайлите. Прекаленото говорене може да ви каже повече, отколкото всъщност искате да знаете за онова, което ще накара тила ви да настръхне от удоволствие.

МИСТЕРИЯТА НА ХУБАВИЯ СЕКС

Какво толкова има в гласа или жестовете на един мъж, което възприемаме като комплекс от сигнали и разпознаваме като желание? Как може тези странни и дори смущаващи движения, които правим с телата си, да ни отвеждат до толкова приятно и различно от нормалната ни същност място? Непосилно е да се говори за мистерия като тази, не може да се опише – нито в книга, нито във филм. Тя е просто едно от „онези неща“, като доброто изкуство – когато го видиш, ще го разпознаеш веднага.

Макар да изглежда сложно да намерите някого, с когото да откриете своята мистерия, да продължите да я преоткривате и да я кръстите след време „истинска любов“, не се отказвайте. Не се предавайте на сладоледа и романтичните филми! Има доста причини за това. А както казва актьорът Били Кристъл (да не забравяме, че той е врял и кипял в романтичните комедии): „Жените имат нужда от причина, за да правят секс. Мъжете – само от място.“

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser