Преминете към основното съдържание

Изискани дрехи и рок темперамент

„ROCK THE OPERA” обединява класическата музика с класически рок-хитове

Привържениците на класическите музикални форми от областта на "сериозната музика" от години страдат от факта, че точно тези чисти музикални форми от миналото се разпадат и остават леко в страни от комерсиално настроеният модерен музикален пазар.

Става дума за проповядваното в миналото твърдо разграничение между класическа от забавна музика.

При това бариерата, границите между двата жанра отдавна е отпаднала – за голяма радост на новата, по-млада генерация слушатели и любители на класическата и модерна музика.

Дори и по-възрастните такива, с натрупан повече житейски опит и помнещи еуфорията на рок епохата, се радват на множеството проекти, които съчетават различни музикални жанрове, т.н. кросоувър проекти.

Да вдигнем завесата за една по-широка публика

Диригентът Фриедман Рийле ,роден в Щутгарт от години се ангажира да направи симфоничната музика достъпна за по-широка аудитория.

Още през 1997 г. Риле започва да съкращава дълги симфонични произведения от Антон Брукнър и Густав Малер до продължителност от около седем минути - като по този начин вдъхновява много други диригенти и привлича повече посетители на концертите си.

Първата идея за днешното шоу "Rock the Opera" хрумва на Риле, когато дирижира първия си концерт в голямата Ар нуво зала в пражкия Обечни Дом през 2001 г.

След този момент връзката между рок и класика вече не го напуска и той се свързва с "другия свят" – за шастие, подкрепен и от Иън Гилън, певеца на легендарната британска рок група Дийп Пърпъл. Цели единадесет пъти Риле извежда рок звездата на сцената заедно с оркестър и сближава феновете на класическата и рок музиката.

Вече са факт много успешни концерти в цяла европа в емблематични места като Виенската Щаатсопер, Концертгебау (Concertgebouw)в Амстердам и Античният Амфитеатър в Атина , където Rock the Opera се счита за голямо събитие в кросоувър жанра.

За такъв проект особено подходяща е рок музика с класически и отчасти симфонични заложби-  класиката на "Лед Цепелин" - Stairway To Heaven например.

В такъв смисъл „Rock the Opera” представлява едно многообещаващо събитие, един проект, който ще зазвучи под диригентството на Фридеман Риле (Friedemann Riehle) и на 19.12.2018 (19:30) в Националния Дворец на културата на град София, в съпровод на Симфоничния Рок оркестър (в сътрудничество с Филхармоничният Оркестър – Прага) , може да посетите този изключителен спектакъл.

Пет изключителни гласа осигуряват хармонична връзка между два привидно несъвместими свята: Невена Цонева, Явор Захариев, Борис Солтарииски, Красимира Иванова и Маркета Пулицкова.

Със Симфоничният Рок Оркестър и виртуозите от КУ/КУ Бенд - Цветан Недялков(соло китари), Георги Милчев(Годжи) и Венелин Венков (барабани), ще ви отведат в едно измерение на музиката, което впечатлява и вдъхновява.

Можете да чуете някои от най-известните и големи рок хитове обвити в симфонична мантия. Кулминационни точки от списъка включват Shine On You Crazy Diamond на Pink Floyd, We are the champions на Queen, Smoke On The Water на Deep Purple и With or without you на U2.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser