Преминете към основното съдържание

ИЗКЛЮЧИТЕЛНИЯТ: Моят Годар

Филм на Мишел Азанависиюс за един от най-влиятелните режисьори на нашето време
© АРТ ФЕСТ

Историята на филма:

Париж, 1967 година. Жан-Люк Годар, най-прочутият филмов режисьор на своето поколение, снима филма „Китайката“ с жената, която обича – почти 20 години по-младата Ан Вяземски. Щастливи, влюбени, магнетични, двамата се женят. Реакциите към филма обаче провокират у Жан-Люк самовглъбяване. Събитията през май 1968 година. ще засилят този процес, а кризата, която разтърсва Жан-Люк, коренно ще го промени – предстои трансформацията му от звезден кинорежисьор в изолиран Маоист.

„Той е една от ключовите фигури на 60-те, заедно с Анди Уорхол, Мохамед Али, Елвис Пресли, Джон Ленън. Той принадлежи на въображението на хората; чрез него можем да достигнем до общите за всички ни теми. Любов, създаване, политика, гордост, ревност и т.н. Освен това той никога не е бил мек, никога не се е опитвал да бъде „приятен“. Това го прави сложен човек и персонаж, който позволява огромна свобода в разказа. Не ми се налага да го възхвалявам, още повече че това не е реакцията, която той иска да предизвика. Но преди всичко, а ние често забравяме това, неговите филми – също и той самият – са били изключително забавни по онова време. Той е знаел как да очарова и е бил много остроумен.“, казва Мишел Азанависиюс за Жан-Люк Годар.

Филмът е бил номиниран за Сезар 2018 за Най-добри режисьор, актьор, оператор, художник, сценарий и спечели "Най-добър международен филм" в Мюнхен за 2017. 

Изключителният: Моят Годар е с премиерна дата 20 април.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser