Преминете към основното съдържание

Изкуство срещу коронавирус и за истинското значение на думата „паника“

Фотографът Иван Шишиев от Етюд-и-те на София засне няколко кадъра с послание към всички нас

© Иван Шишиев

Сигурно вече сте попадали на тези снимки. Балерината пред Народния театър, Алеко на бул. „Витоша“, Петко и Пенчо Славейкови на пл. „Славейков“ и паметникът на Радой Ралин в кв. „Изток“ са с маски. На тях пише „COVID-19“ и „ПАНИКА“.

Коронавирусът е темата навсякъде в момента. На мнение сме, че не трябва да се подценява, но не по-малко важно е да се спре цялата тази истерия и паника. Това е била и целта на Иван Шишиев от Етюд-и-те на София – като отправи послание към всички нас със своето изкуство и като ни провокира да се замислим.

„Реших да направя тази акция на изкуството, с която заявявам, че това, че има потвърдени случаи на коронавирус в България, не е достатъчно, за да спрем да бъдем хора.“

Това сподели Иван Шишиев в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Той говори за загубата на здрав разум, за озверяването на хората заради паниката, която се създава сред обществото. В поста във Фейсбук е обяснил и произхода и семантиката на самата дума „паника“, правейки паралел с това, което се случва в последните дни:

Паника произлиза от гр. πανικός – неудържим страх. Семантиката на думата обаче произлиза от представката παν и е свързана с древногръцкия бог Пан, който имал силата да плаши добитъка. Паника е това, което превръща един народ в обикновено стадо.

И последиците са на практика катастрофални. Катастрофални до такава степен, че да изгониш човек от автобуса, защото е кихнал, или да откажеш помощ на възрастна дама, която няма сили да изкатери стълбите на Ректората, или да не дадеш възможност на някого да седне до теб в метрото от страх от коронавирус се счита за нещо нормално (днес станах свидетел на тези случки). Броени часове. Точно толкова е нужно да се превърнем стадо.

Обръщаме се към всички: Без паника!

Шишиев е избрал неслучайно четирите места, на които да снима кадрите – това са емблематични локации в София, където потокът на хора е много голям. Иска ни се да вярваме, че посланието му ще достигне до повечето от нас. И дано това да не е поредният път в човешката история, когато ние, хората, показваме колко е лесно да бъдем превърнати в маси. Страхът, паниката и дезинформацията са едни от най-ефективните инструменти за „заличаване“ на личността и индивида и за управление на масите, не го забравяйте (далеч сме от всякакви конспиративни теории, историята говори сама).

Бъдете здрави!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser