Преминете към основното съдържание

Изкуството да искаш помощ ...и защо то лекува

Много от нас са възпитани в убеждението, че искането за помощ е признак на слабост. Да помолиш за помощ може да е предизвикателно, неудобно или направо невъзможно за някои хора. Как изобщо да започнете? Вижте защо е важно (и как) да се научите да искате помощ.

Дори когато са уморени и отчаяни или съвсем не знаят какво да сторят, хората често или не се сещат, или се притесняват да поискат помощ. Независимо дали са водени от желание да не натоварват другите, искат да избегнат отхвърляне, или са израснали с убеждението, че искането на помощ е слабост, много хора се мъчат мълчаливо и не смеят да искат помощ. А само да бяха поискали...

Какво най-вече ни пречи да искаме помощ?

Може би срамежливост, усещане за уязвимост, непознаване на правилния начин как да го сториш или търсенето на удобен момент...

Независимо дали става въпрос за допълнителни грижи за детето, или помощ за изпълнението на работен проект, много от нас трудно намират смелостта да поискат подкрепата, от която се нуждаят.

А искането за помощ улеснява живота.

Противопоставяне

Защо може да е толкова отблъскващо или смущаващо да поискаме помощ? Последното нещо, което много от нас искат да направят, е да отправят молба за помощ и от страх да не се изложат работят двойно повече, за да скрият пропуските си, тоест нуждите си. Някои дори напълно отричат, че имат нужди. А други стигат дотам, че отказват помощ, когато им се предлага такава.

Търсенето на помощ и отражението върху здравето

Да изпитвате отчаяние и объркване, да имате нужда от помощ, но да не можете да помолите за такава, е изключително стресиращо. А неконтролираният хроничен стрес има безброй вреди за здравето ни. От друга страна, искането за помощ носи дълбоко облекчение, което може значително да намали нивата на стрес.

Потенциални последици от това да не поискаме помощ:

* Чувство на изолация;

* Отчаяние и усещане за безпомощност;

* Трудности при посрещане на предизвикателства;

* Повишен стрес.

Как да поискате помощ

По-сигурно е да започнете с молби за някаква по-малка помощ, нещо, което едва ли би затруднило някого особено. Освен това, може да е по-лесно първо да попитате хората, на които имате най-голямо доверие. Но не спирайте дотук, имайте предвид, че практикуването на търсене на помощ от по-широка група хора, може да ви донесе изненадващи ползи. Навярно дори непознати хора ще направят за вас неща, на които не сте се и надявали.

Практикувайте да сте уязвими

Молбата за помощ също е въпрос на практика. За да се научиш да молиш за помощ, трябва да тренираш, сходно е с изграждането на мускулна сила или издръжливост, с практиката вашата увереност да търсите правилно помощ ще става по-силна. Красотата на искането е, че не само демонстрирате човешката си уязвимост, но призовавате и към уязвимостта на другите.

Отхвърлянето

Част от риска е да не получите това, за което молите или поне не по начина, по който очаквате. Ако това се случи, признайте болката си от това, че не сте получили желаното, и се опитайте да отделите отговора от човека. Може би в момента просто не може да бъде полезен.

Реципрочността

Въпреки че толкова много от нас се въздържат да молят за помощ поради страх от отхвърляне, проучванията сочат, че повечето от нас всъщност подценяват вероятността да им бъде помогнато. Според експертите успехът в търсенето на помощ може да е по-голям, отколкото предполагаме.

Обратна връзка и преосмисляне на приятелства

Когато поискате помощ от приятелите си, ще имате и възможност да разберете какво е истинското им отношение към вас. Навярно много от тях ще се отзоват на молбите ви, но ако има такива, които все ви отказват подкрепата си, може би трябва да си дадете сметка доколко добри приятели са това. Искането на помощ ще ви предостави яснота за характера на вашите взаимоотношения.

Молбата за помощ е целебна

Неконтролираният стрес е един от най-честите рискови фактори за възникване на хронични заболявания. Искането за помощ е добро лекарство срещу стреса, тъй като заздравява връзката ни с другите. Здравето на всички се подобрява! Чувството да си полезен е толкова хубаво, колкото и да получаваш помощ. Практиката да се моли за помощ има силата да лекува не само отделния човек, но и цели общности.

Учим ли се да търсим помощ?

Въпреки че децата естествено искат и предлагат помощ, искането за подкрепа е умение, което трябва да се практикува. Спрямо децата е още по-важно да им давате честни отговори „да“ и „не“. Ако винаги им отговаряте утвърдително, им задавате фалшиви очаквания, така че първото „не“, което чуят, ще е направо опустошително за тях. Отказ, придружен от обяснение, учи децата, че не е лошо да се иска помощ и че преговорите често водят до това всички да са доволни от резултата.

Предизвикайте себе си

* Започнете с фокусиране върху по-малки нужди с нисък залог.

* Попитайте за помощ някого, с когото се чувствате особено близки.

* Практикувайте да не приемате лично отказите.

* Имайте и резервно лице или план Б, ако при първия опит да намерите помощ, получите отказ.

* Опитайте се да искате помощ веднъж седмично.

* Осъзнайте собствените си чувства, когато предлагате помощ или когато предоставяте такава, след като сте били помолени за нея.

Още по етикети

помощ , психология
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser