Преминете към основното съдържание

Изкуството на бавната раздяла с лятото

10 трика за справяне със следваканционната депресия
Сбогом, лято!
Сбогом, лято! © iStock

1. До скоро!

Първата стратегия за минимизиране на лошото настроение при сбогуването с любим курорт е да си обещаете, че пак ще дойдете, и да се радвате на това предстоящо завръщане. Дори да няма кой знае какви шансове да стане така, похватът работи.

2. Бавна раздяла

Не бързайте да се качвате в трансфера, уреден от хотела до летището, където има да висите поне няколко часа. По-добре използвайте последните часове да поплувате и да закусите в някое уютно кафене, след което инвестирайте в такси, за да стигнете навреме, но с приятни последни спомени.

3. Последни стъпки в пясъка

Как да избегнете изнервянето преди отпътуване? Като превърнете хотелското лоби в чакалня? Не! Разходете се и се полюбувайте на слънцето. И без това ще има да седите после достатъчно дълго.

4. Beach wear

Да, в самолета обикновено става студено, а у дома вече вероятно вали. Въпреки това, облечете любимия си отпускарски аутфит още веднъж, вместо да залагате на по-топли дрехи. А за моментите, в които може да ви стане студено, пъхнете в ръчния багаж чифт кашмирни чорапи и голям шал, с който да се загърнете. Евентуално. И дотогава се насладете на всяка оставаща секунда от ваканцията ви.

5. Силата на ритуалите

Сладолед след плаж? Плуване по изгрев? Ритуалите създават красиви спомени и следователно не бива да бъдат пренебрегвани дори в последния ден. Психолози препоръчват да заложите и на различен парфюм по време на ваканцията.


СТРАНАТА НА ВЕЧНОТО ЛЯТО


По-нататък, след завръщането ви у дома, можете да прибягвате до аромата в стресиращи дни или в моментите, в които се нуждаете от отпускане, а нямате време за такова.

6. Красив финал

Музеят на Пикасо? Разходка с лодка? Запазете личните си фаворити за последния ден. Гаранция за щедра доза постваканционни хормони на щастието е и обстойна обиколка на любимата ви улица за шопинг. Това, което си купите сега, ще внесе светлината от слънчевата ви почивка и в предстоящото мрачно ежедневие. Подаръци за приятели и близки? По-добре ги вземете в първите дни от почивката. Последният е за онзи копринен кафтан, който гледате през витрината вече две седмици!

7. Бюнус бюджет

Проучванията сочат, че по време на почивка харчим повече, отколкото у дома. Така да бъде! Особено в последния ден, когато най-много не ви се завръща вкъщи. Сега е моментът да запазите маса в онзи гурме ресторант, който по практични финансови съображения подминавахте на път към хотелския all inclusive.

Шапката на лято 2018 от Jacquemus

Галерия

Шапката на лято 2018 от Jacquemus

Снимки: Jacquemus

8. Минимум стрес

В ерата на онлайн чекирането напрежението вече не е чак така голямо – бордната карта е на смартфона ви, данните от паспорта ви отдавна са попълнени и вие сте готови да отпътувате. Какво все пак може да ви помогне съвсем да намалите вълнението преди полета: стегнете багажа ден по-рано, запишете си час за релаксираща терапия в SPA центъра на хотела, изпотете се във фитнеса и пийте достатъчно вода, за да се справите с дехидратирането по време на полет.

9. На борда

Какво да правите, ако носталгията ви обхване още на летището? Психологът Джесика де Блум препоръчва да се потопите в най-съкровените (и възможно най-интимни) спомени от отминалия отпуск (всичко, което ще спестите при разказите на роднини и приятели у дома).


ЛЮБИМИТЕ ЦИТАТИ ОТ КНИГИ ЗА ЛЯТОТО


Тъкмо така ще запазите и тези спомени живи. А след кацането? Планирайте следващата почивка!

10. След завръщането

Предотвратете постваканционната депресия – не се втурвайте да вършите всичко веднага, преструвайки се, че изобщо не сте отсъствали. Ако имате възможност, останете един ден у дома. Или, ако вече сте на работа, позволявайте си по-чести паузи и по-дълги обедни почивки, поне през първата седмица. И разказвайте! Разказвайте за всичко на всекиго. Така удължавате хубавите изживявания.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser