Преминете към основното съдържание

Изложба отбелязва 117 години от рождението на Дечко Узунов

Галерия Сердика показва произведения на бележития автор
Петльовден, масл. Бои/картон, 39/49 см, подписана 
Петльовден, масл. Бои/картон, 39/49 см, подписана 

Роденият на 22 февруари 1899г. Дечко Узунов е изключителен като художник и личност и оставя ярка следа в българската култура.

Той оставя изключително въздействащо културно наследство. Участва в почти всички общи художествени изложби на дружеството „Родно изкуство“ в България и в чужбина (Белград, Пилзен, Ню Йорк, Атина, Берлин, Будапеща, Москва, Ереван, Хамбург, Виена). Прави шест самостоятелни изложби в София и по една в Казанлък и Сливен. В чужбина прави самостоятелни изложби в Белград, Букурещ, Будапеща, Москва, Париж, Базел, Мюнхен, Кувейт, Пекин.

Античен мотив, смесена техника/хартия, 40/29 см, подписана 

Професор, академик, Ректор на Художествената академия, Директор на Националната художествена галерия, Председател на Съюза на българските художници, Почетен член на чуждестранни академии, Почетен председател на AIAP /Международна асоциация за пластични изкуства към ЮНЕСКО/, носител на национални и международни награди. През 1999 г. ЮНЕСКО обявява Дечко Узунов за Световна личност на годината (по случай 100 годишнината от рождението му), което безспорно засвидетeлства заслугите му в областта на изобразителното изкуство.

Цвете, пастел/хартия, 39/33 см, подписана, датирана-13 май 1972 г.

„Светлината ли? Тази светлина не мога да кажа как става. Тя, боята, изглежда мръсна на палитрата, а върху стената — свети… „ (Още ме търсят, значи съм жив, Интервю на Бисера Йосифова с Дечко Узунов и Светлин Русев, в-к „Култура“).

Интериор от ателието, пастел/хартия,38/28 см , подписана

В периода между 25.02 и 09.04 в елегантната изложбена зала на галерия Сердика, намираща се в сърцето на обновения Женски пазар, ще можете да се насладите на живописта на мощния талант на Дечко Узунов!

Композиция 2, акварел/хартия, 35/25 см, неподписана

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser