Преминете към основното съдържание

Секс изненади

Седем научни обяснения, които преобръщат представите ни на тема еротика

1МАЛКО СЕКС? НИКАКВА ДРАМА!

Това е просто знак, че двама души се чувстват на сигурно място във връзката си, твърдят учени. Двойки, които правят секс рядко, не вървят неизбежно към раздяла, нито пък са загубили интерес един към друг, смята експертът по обвързването Кал Хайнц Бриш от мюнхенския университет „Людвиг Максимилиан“. Тяхното поведение говори по-скоро за качеството на връзката им: и двамата не се притесняват, че скоро ще бъдат изоставени от другия, затова не намират за непременно важно да се домогват до партньора си. Несигурните хора обаче опитват непрестанно да прелъстяват половинките си. Причината: те се нуждаят от постоянни доказателства, че са желани.

2. ТАЛАНТЪТ ПРЕДИ ВСИЧКО

Пари, красота, слава: какво наистина привлича жените към един мъж? Изненадващо, едно проучване на специалистите по еволюционна психология Марти Хаселтън и Джефри Милър преобръща представите по темата. Поставени пред дилема дали да имат кратка авантюра с богат, но лишен от артистичност мъж, или с такъв, който е беден, но артистичен, 58% от жените в експеримента на учените избрали бедния талант (когато дамите били в овулация, процентите на направилите този избор бил дори по-висок – цели 93%!). Изборът бил същият дори когато жените трябвало да вземат предвид финансови затруднения в собствения си живот. Обяснението на специалистите: при една любовна афера много по-важно е удоволствието, а не изплащането на жилищния кредит. При повторно допитване обаче излязло, че дори и в една дълга връзка 84% дамите пак биха предпочели безимотния мъж с артистични наклонности.

3. ПО-МАЛКО МЪЖЕ, ПОВЕЧЕ СЕКС

Липсата на мъже води до това, че жените правят по-малко секс, си мислят повечето хора. А всъщност е точно обратното! В университетите с по-малко студенти отколкото студентки необвързаните момичета са сексуално по-активни, а девствените – по-малко на брой в сравнение с колежите, в които учат повече мъже. Причините не са особено радостни: колкото повече жени се конкурират за по-малко мъже, толкова повече дамите губят чувство за благоприличие и желаят повече и по-често неангажиращ секс, отколкото биха искали при други обстоятелства.

4. СЕКСИГРАЧКИТЕ - НОВОТО ЧЕРВИЛО

Те се превръщат в новия икономически индикатор и с това стават наследник на червилото. Леонард Лаудер, бивш управител на козметичния гигант Estee Lauder, беше установил, че продажбите на червила се покачват значително, когато икономиката е в застой. Малкият лукс (като покупката на едно червило) повдигал настроението на дамите в трудни времена. От 2007 г. насам обаче икономистите отбелязват, че дялът на козметиката е в стагнация. В новите кризисни времена върви само един продукт – вижте заглавието!

5. БРАКЪТ СИ СТРУВА

Сексът подобрява настроението – доказано. Това обаче не важи, ако човек има повече интимни партньори. Американско проучване установи, че хората, които са били само с един партньор през последните 12 месеца, са много по-щастливи от онези с повече партньори. В друго проучване измежду близо 4 хиляди колежани средно 11% от запитаните са отговорили, че са правили неангажиращ секс в месеца преди проучването. Резултатите изненадващо показали, че и мъжете, и жените са имали по-ниско самочувствие, по-ниска самооценка и признаци на депресия след случайния секс. Най-логичното обяснение: женените и обвързаните хора правят повече секс от неангажираните. Според изследване на университета в Чикаго, считано за най-всеобхватното в тази област, почти 80% от женените двойки правят секс няколко пъти месечно или повече. 32% от тези двойки правят секс 2-3 пъти седмично. Коя от неомъжените ви приятелки може да се похвали с подобен интимен график?

6. ВНИМАНИЕ: ЧЕРВЕНО

Заложете на него – мъжете обичат този цвят! Особено когато е носен от жена. Червеното се счита за цвета, който придава възможно най-здравословен, красив и атрактивен вид на нежния пол: розовеещият тен говори за добро кръвообращение и за физически финес, а въздействието на червените устни за пореден път бе доказано в експеримент на психолози от Бристолския университет, за който устните на изобразени в известни картини жени били допълнително подсилени в червено. Това накарало доброволците в експеримента да ги възприемат като по-силно въздействащи в сравнение с по-бледите оригинали на творбите, а нарисуваните жени били определени като по-женствени и по-привлекателни в коригирания им вариант. В друг експеримент на френски изследователи участниците били по-щедри или пък по-склонни да не забелязват допуснати грешки в присъствието на облечена в червено жена.

7. БЕБЕ-ТРИК

Искате бебе? Тогава веднага си налейте чаша вино. Епидемолози от Копенхаген интервюирали близо 30 хиляди жени за техните навици по отношение на алкохола и в последствие установили, че любителките на виното успели да забременеят най-бързо. Обяснението: виното е не само полезно за здравето (в разумни количества, разбира се), но и помага на жените да се разделят с някои задръжки.

Висока заплата = редовен секс

Високото работно възнаграждение се отплаща и с повече секс, заключиха учени от Института за изучаване на трудовите отношения в Германия. Те анализирали данни от проведено в Гърция мащабно социологическо проучване, което оценявало показатели като здравословно и емоционално състояние на участниците, работна заплата и степен на сексуална активност. Според резултатите съвкупният доход на хората, които правят секс над 4 пъти седмично, бил средно с 5% по-висок от този на останалите, които правели секс по-рядко. Най-изразена пряка връзка в това отношение била открита във възрастовата група 26-50 години.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser