Преминете към основното съдържание

Изненадващи факти за Оскарите - кражби, гафове и подаръци

В навечерието на 93-та церемония по връчването на наградите "Оскар" ви разказваме какво стои зад главното филмово събитие на годината

15-минутен "Оскар"

За първи път връчването на наградите на Американската академия за кино се състои през далечната 1929 година. Церемонията се провежда хотел Hollywood Roosevelt и представлява вечеря, на която присъстват само 270 гости. Билет за събитието можел да бъде закупен за 5 долара, а самото връчване на наградите продължава само 15 минути - всички лауреати са предварително уведомени за победата си.

Рекордите на Уолт Дисни

Уолт Дисни влиза в историята на Оскарите с три рекорда едновременно: като носител на най-голям брой награди, като лидер по брой номинации и едновременно като шампион по загуби в номинации. Създателят на първите анимационни филми е номиниран за Оскар 59 пъти, от които получава 22 награди и 3 награди за изключителни заслуги в киното. Дисни става претендент за златната статуетка всяка година от 1942 до 1963 г. и печели номинации като сценарист, продуцент, актьор, режисьор и аниматор.

Модата на церемонията

Стилистите на холивудските звезди започват да търсят варианти за представянето на своите клиенти на червения килим на Оскарите шест месеца преди церемонията. Окончателното решение се взема през януари, когато списъкът с номинираните вече е известен. Въпреки набиращия скорост в последно време бодипозитивизъм, теглото на звездата играе ключова роля - почти всички рокли се наемат в подиумен размер XS. По тази причина през 2012г. шест марки отказаха тоалет на Мелиса Маккарти.

Звездите обикновено имат само 48 часа, за да върнат роклята или костюма в модната къща. За да не се случват инциденти като разпран подгъв например, на церемонията по връчването на Оскарите работи специално обучен персонал, който държи и разстила шлейфовете на роклите.

Понякога звездите правят корекции, без да слушат стилистите. Например, през 2013 г. няколко часа преди церемонията, Ан Хатауей отказа тоалет на Valentino и облече рокля Prada. Причината за драстичните промени беше, че първоначално избраният тоалет беше подобен на роклята на Alexander McQueen, която Аманда Сейфрид избра за същата церемония. През 1998 г. Шарън Стоун също отхвърли избрания от нея тоалет и поради липса на алтернатива отиде на червения килим в сатенена пола и ризата на съпруга си.

Между другото, някои марки се превърнаха в талисман за звездите - най-често Оскарите са присъждани на актриси, избрали рокли Valentino, Giorgio Armani и Versace.

Необичайни фигурки

По време на Втората световна война вместо статуетки от злато се раздават пластмасови фигурки. Причината за това решение е недостигът на метал, който в онези години е изключително необходим на фронта. След края на войната всички победители получават възможност да ги заменят за истински награди.

През 1937 г. Едгар Берген е награден с Оскар, изработен от дърво, а устата на фигурката се движи. Актьорът придоби най-голяма популярност като вентрилоквист на куклата Чарли Маккарти и получи награда за изключителни заслуги в киното.

Една от 22-те статуетки на Уолт Дисни също е необичайна - наградата, която аниматорът получава за „Снежанка и седемте джуджета“, представлява статуетка с още седем малки „Оскара“ в основата.

Откраднатите Оскари

През 1938 г. Алис Брейди печели номинацията за най-добра актриса в поддържаща роля, но не може да присъства на церемонията поради болест. Вместо актрисата неизвестен мъж излиза на сцената, заявява, че представлява Брейди и взима наградата. От този момент никой не е виждал нито него, нито статуетката.

През 2000 г. по време на товаренето от камион в Лос Анджелис са откраднати 55 Оскара. Няколко месеца по-късно 52 от тях бяха открити в кофа за боклук. Човекът, който намери фигурките, получи 50 000 долара и билети за церемонията през 2001 г.

45 секунди на реч

След Оскарите през 2002 г. беше наложено ограничение от 45 секунди за благодарствените речи на лауреатите, за да не продължи церемонията твърде дълго – след изтичане на времето думите на победителя се заглушават от оркестъра. Причината е продължителността на събитието - 4 часа и 23 минути.

В историята на наградите има доста крайности. Например през 1942 г. актрисата Гриър Гарсън произнася рекордна 7-минутна реч, която много уморява гостите на церемонията. Случайност или не, оттогава актрисата никога не е получавала награда. Най-кратката реч принадлежи на Алфред Хичкок - когато излиза за наградата, великият режисьор се ограничава до думата „благодаря“.

Гол мъж

През 1974 г., докато Елизабет Тейлър върви към микрофона, за да получи желаната статуетка, гол мъж излиза на сцената. Той показа на залата знак за мир и изчезва зад кулисите. Героят на вечерта се оказва фотографът, художник, хипи и ЛГБТ активист Робърт Опел, който става известен по целия свят след изпълнението си, което толкова шокира Елизабет Тейлър, че актрисата дори забравя тържествената си реч.


1 долар за Оскар

От 1950 г. Академията приема специални правила, в случай че носителите на Оскар искат да пуснат статуетка за продажба. Всички лауреати подписват специално споразумение, според което собственикът на трофея първо трябва да предложи на членовете на Академията да го откупят за първоначална ставка от $ 1.

Отказът на Брандо

През 1972 г. Марлон Брандо печели за „Най-добър актьор” за ролята си в „Кръстникът“. Актьорът отказва да получи наградата поради дискриминация срещу индианците в киното. Вместо това активистът Сашин Литълфайзър се качва на сцената в националната носия на индийка. Тя каза на изумената публика, че Марлон Брандо няма да приеме наградата.

Расизмът на Оскарите

Първата афроамериканска актриса, която спечели награда Оскар, е Хати Макданиел, която играе Мами в "Отнесени от вихъра". Но поради расов тормоз, Хати трябва да проследи церемонията в специално обособена част от залата. За да присъства на събитието, актрисата е принудена да отседне в отделен хотел за афроамериканци. Освен това името й е заличено от списъка с поканени и брошурата за подаръци, както и, заедно с други чернокожи актьори, не е допусната до премиерата на филма.

Теглото на Оскара

Оказва се, че не е толкова лесно за носителите на наградата да държат заветната статуетка в ръцете си пред милиони зрители. Оскарът тежи почти 4 килограма и е дълъг около 35 сантиметра. Тежка награда във всеки смисъл!

Необичайни подаръци

Всяка година филмовите звезди получават пищни подаръци, включително пътувания, лични тренировки и други впечатляващи подаръци, които могат да струват до $ 100 000. Подаръците не са пряко свързани с Академията киноакадемия - те се предоставят от маркетинговата агенция Distinctive Assets в Лос Анджелис. Основателят на агенцията Лаш Фари отбелязва, че целта на подаръците не е непосредствената им стойност, а да развесели и зарадва холивудските звезди.

Например миналата година всички номинирани получиха луксозно пътешествие с круизен кораб, терапия срещу фобии, почивка в луксозен курорт, лични тренировки, бижута, органична вечеря за двама в ресторант, кутия с психоактивни трюфели Crescendo, овлажняващи крем и масло за лице с канабис.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser