Преминете към основното съдържание

Жените от първата линия

СИМОН ВЕЙ
Емблематична фигура за борбата на жените. През 1974 г. като министър на здравеопазването тя успява да прокара закон за прекъсване на бременност по желание на жената (Законът на Вей). Заема позиция, дотогава недостъпна за жени – първи секретар на Върховния съвет на съдебната власт, първата жена в Съвета за радио и телевизия на Франция и първата жена председател на Европейския парламент. Родена в еврейско семейство, тя е депортирана на 16 години в Аушвиц, където загиват родителите и брат й.

7 от 22

СИМОН ВЕЙ Емблематична фигура за борбата на жените. През 1974 г. като министър на здравеопазването тя успява да прокара закон за прекъсване на бременност по желание на жената (Законът на Вей). Заема позиция, дотогава недостъпна за жени – първи секретар на Върховния съвет на съдебната власт, първата жена в Съвета за радио и телевизия на Франция и първата жена председател на Европейския парламент. Родена в еврейско семейство, тя е депортирана на 16 години в Аушвиц, където загиват родителите и брат й.

© gettyСвързани статии
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser