Преминете към основното съдържание

Жените са „лепилото“ и в семейството, и в бизнеса

Твърди го популярният лайфкоуч, предприемач и млад баща – Пламен П. Попов. С него говорим за дилемата кариера-семейство, пред която са изправени работещите майки
Успешната жена е мъдра и умее да създава уют.
Успешната жена е мъдра и умее да създава уют. © iStock

Съвременната жена и майка е изправена пред предизвикателството да съчетава много роли. Цяло изкуство е да балансира успешно и трябва внимателно да поставя приоритетите си, за да може да се наслаждава пълноценно на живота. Ала изглежда, че се справяме с въпросното изкуство успешно.

Поне според наблюденията на Пламен П. Попов, който в практиката си ежедневно става свидетел на такива примери. „Над 70% от клиентите ми са дами и всички те се стремят към този баланс“, казва ни той. А на тях обръща внимание да намерят време за себе си и да се наградят за победите.

Кой е той?

Пламен е автор на книгата „Предприемачът“, чието продължение – „Победителят“, очакваме да излезе догодина. Един от създателите е на първата 12-месечна програма за личностно развитие и предприемачество в България – „Университет за личностно развитие и предприемачество“, и изпълнителен директор на Фондация „Да събудим България“, национална кампания с акцент към неформалното образование у нас.

© личен архив, Пламен П. Попов

Има зад гърба си над 14 бизнес проекта, първия от които стартира едва 20-годишен. Поводът да се срещнем с Пламен е уъркшопът с негово участие на тазгодишния Webit по покана на Първа инвестиционна банка и в партньорство с Юлия Старк, основател на FAB Academy и партньор на предприемача в обученията, включително и в предстоящото събитие „Големият взрив“ на 24-25 ноември.

Размяна на ролите

„В модерното общество все повече срещаме размяна на ролите“, обяснява Пламен. „Когато една жена отиде в някоя от двете крайности тя рискува да бъде нещастна. Когато се отдаде изцяло на семейството си, в един момент се чувства изгубена и непълноценна, недостатъчна.

Ако избере кариерата, то развива мъжката енергия в себе си до такава степен, в която става почти невъзможно да изгради пълноценни взаимоотношения с мъж, защото тя го чувства не като упора, а като съперник.“


ПО ДЯВОЛИТЕ БАЛАНСА КАРИЕРА-ЖИВОТ!


Затова балансът между двете крайности е от изключително значение за щастието във връзката. „Ние, мъжете, сме привилегировани в това отношение. Макар че все повече мъже се включват активно в отглеждането на децата и семейните задължения, дамите са тези, чиято роля е да бъдат „лепилото“ в семейството, а и в бизнеса.“

Успешното семейство

Успешната в бизнеса жена е мъдра и не се конкурира с мъжа в семейството, не му доказва своето превъзходство („то трябва да се подразбира от само себе си“, усмихва се специалистът). Тя умее да създава атмосфера на уют в дома, докато силният и успешен мъж отваря пространство пред нея да следва мечтите си. Той е целеустремен, отговорен, мил към семейството и се наслаждава на призванието да бъде баща.

„Общото между успешен бизнес и успешно семейство е, че и за двете в дългосрочен план се изисква ежедневна работа, фокус и грижа“, обобщава предприемачът.

20 street style вдъхновения за офиса

Галерия

20 street style вдъхновения за офиса

Снимки: IMaxTree

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser