Преминете към основното съдържание

Жените ще пострадат повече от мъжете поради роботизацията на някои услуги

Прогнозата е направена за следващите 20 години
© iStock

Експертите от Международния валутен фонд изчислиха, че жените са изложени на по-голям риск от мъжете от това да останат без работно място поради подмяната на персонала с роботи. Прогнозата е направена за следващите 20 години.

Проучването „Разширяват ли технологиите разликата между половете“ отбелязва, че жените са по-малко склонни да извършват физически труд и по-често извършват рутинни задачи, които не изискват допълнително обучение.

Средно, машините могат да заменят 40% от жените на работното място и 38% от мъжете. Броят зависи от страната. Например в Швеция и Финландия мъжете имат по-висок риск от това да останат безработни, а във Великобритания и Франция рисковете са еднакви за двата пола.

По-рано беше съобщено, че Amazon планира да замени човекшия труд в складовете с роботи. Според техните изчисления всеки робот може да замени до 24 служители. Общо, това може да засегне 55 американски Amazon центъра и повече от 1300 служители на компанията.

Още по етикети

робот , кариера , емоции
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser