Преминете към основното съдържание

Женските форми, които оформят мъжката памет

Ако ги имате в правилното съотношение, разполагате и с по-голям шанс да оставите силни спомени у другия пол
© iStock

Едно число, много спомени. При това не само за тялото ви, но и за всичко друго свързано с вас, като работата, образованието, заниманията ви. Ще ги оставите у мъжа насреща ви много по-лесно, ако съотношението между обиколките на талията и таза ви е 0.7, изчисляват учени в ново проучване по темата.

Можете да пресметнете своето, като измерите талията си в най-тясната ѝ част и таза – в най-широката. Разделете първата обиколка на втората и ще получите резултата.

Завинаги в мислите му

Много експерименти досега вече доказаха, че тези две обиколки са ключови за това, дали силният пол ще възприеме тази или онази жена за привлекателни. Но все пак отдаваха по-голяма тежест на чертите на лицето или пък на облеклото“, казват авторите на проучването Кери Фицджералд, Терънс Хорган и Сюзън Хаймс. Те не оборват, че лицето и дрехите са важни за дамската привлекателност, само разширяват понятието привлекателност с идеята за това, че една жена може да бъде и запомняща се.

Нашето проучване е първото доказателство, че определено оформяне на женското тяло провокира мъжете да запомнят привлекателността, която ги е впечатлила, заедно с нейната носителка и всичко друго, свързано с външния ѝ вид и биографичния ѝ бекграунд“, обясняват авторите.

Златното сечение

В експеримента им, разделен на две части, се включили общо 218 доброволци. Мъжете трябвало да разгледат снимки на жени, като понякога една и съща жена присъствала сред кадрите по няколко пъти в различни варианти – дигитално променени така, че да изглеждат по-широки или по-тесни в талията и таза.

Освен снимки, на доброволците били представени и допълнителни данни за всяка от жените, предимно биографична информация. На финала на проучването се оказало, че мъжете се справяли по-успешно във възстановяването на наученото за онези дами, при които съотношението между обиколките на талията и таза варирало между 0.6 и 0.8. С такива форми са например Мерилин Монро и Кейт Мос.

Еволюционното обяснение

Защо точно на тази структура откликват мъжките мисли и памет? Според еволюционните специалисти всичко е свързано с репродуктивния потенциал, който силният пол вижда в жените при първия поглед.

Има такава теория – че човешката памет се развива, за да служи на оцеляването ни“, уточняват авторите на проучването с кодово име 0.7. То бе публикувано и онлайн в специализирано издание за еволюционно и човешко поведение.

Текст Петра Денчева

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser