Преминете към основното съдържание

Joseph Degbadjo: "Историите, които правя в момента, са спомени от времето, когато бях 3-годишно дете"

Ексклузивно пред elle.bg Джоузеф разказва за пътя си от уличен фотограф до професионалист, снимащ за модни списания

Модната фотография е трудна цел – каква е тайната и уникалността ти като моден фотограф, работещ за списание ELLE?

Модната фотография ме намери, когато започнах да се занимавам с улична фотография. Един ден при мен дойде редактор, който ме покани да снимам, а аз отвърнах, че правят голяма грешка, защото не съм създаден за това. Същото стана и с бюти редакторите, дойдоха при мен и ми казаха: "Джоузеф, искаме да работим с Вас. Беше голяма изненада за мен, защото не съм специализирал в бюти изобщо, но те ми казаха че аз и сега правя бюти, защото има много красота в моите снимки, особено портретите. Снимките са нещо живо, нещо ново и свежо. За да обобщя всичко – моята тайна е в това че съм себе си и че работя работата си, без да измервам енергията и времето, което давам за това. Обичам да разказвам историята в моите снимки и може би и заради това мога да се захвана с модата бързо.

От колко години снимаш?

Фотограф съм от 3 години. Пресен в този свят и да ви кажа, даже не мога да обясня как влязох в него. След годините в университета, трябваше да стана адвокат по данъчно право, имах най-добрата нотация от най-добрия университет във Франция - Сорбоната. Но първата ми страст взе превес. Професионално започнах да се занимавам с фотография преди 3 години, но мисля че винаги съм се занимавал с това. Агенции са се опитвали да ме вземат за модел, а този опит никак не ми хареса. Може би точно това и пробуди моята страст към фотографията.

Как снимаш една история?

Всички истории са самият живот. Винаги се инспирирам от нещата около мен. Историите, които правя в момента, са спомени от времето, когато бях 3-годишно дете.

Колко дълго се подготвяш преди снимки ?

Повечето хора си мислият, че работата на фотографа е просто да отиде в студио или на локация и да снима. Но това, което те не знаят, е колко подготовка е нужна, за да се направи всичко това.

Как избираш моделите?

Кастингът за мен е нещо много важно. Винаги се срещам с момичетата лично, преди да ги изберем. Трябва да почувствам моделите, да разбера повече за тях, за тяхните вселени, как ходят, как изглеждат от всички страни. Всичко това го правя преди да се спра на момиче. Мога да срещна някого на улицата и да направя историята с този човек, защото чувствам, че тя е правилния човек за проекта ми.

Какво те вдъхновява най-много?

Мисля, че вдъхновението е животът като цяло. Имаме всичко необходимо, за да направим една модна история. Лично аз имам една идея и съм сигурен, че един ден заедно с ELLE ще я реализираме – да отидем в Африка, където са родени моите баби и дядовци. Имам толкова много спомени от там. Това е един от големите ми източници на вдъхновение.

Фотографията е изкуство, както и векторно съобщение за света. Силата на фотографията не познава граници и лимити. Бихме могли да споделяме любов, омраза, страст и всичко останало с нея. Искам да използвам фотографията за едно по вдъхновено бъдеще.

Когато не снимаш модни истории, какво обичаш да снимаш?

Когато не се занимавам с мода, моята страст си остава уличната фотография и пътуванията. Това лято бях 2 месеца на Карибите, возих се с лодка, срещнах се с много хора. Пътувания и пътувания.  

Можете да разгледате и специалната фотосесия, която Джоузеф засне за декемврийския брой на ELLE България:

Още по етикети

фотограф , мода
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser