Преминете към основното съдържание

Кафето преди тренировка помага да топим мазнини. Вярно ли е?

Оказва се, че любимата напитка има много ползи за добрата ни форма

© iStock

Имаме добри новини! Да, оказва се, че ако изпиете чашка кафе преди тренировка, това ще ви помогне да горите повече мазнини. Но и не само.

Всъщност кофеинът, който се съдържа в любимата ни напитка, дава енергия, което ще ни помага да завършим тази изморителна кардио тренировка. Това се става, защото кофеинът блокира невротансмитера аденозин, който ни прави сънливи, и стимулира допамина и норадреналина, които пък ни активизират.

Освен всичко това, кофеинът блокира и усещането за болка, така че да не се откажем прекалено рано. Но най-важното е, че има доказателства, че тази съставка активизира нервната система да изпраща сигнали на мастните клетки да се разрушат, което става чрез стимулиране на хормона адреналин.

Разбира се, най-добре е да пиете кафето си чисто, без мляко или други подсладители, за да не поемате излишни калории. Не прекалявайте и с количеството - не повече от една-две чашки еспресо на ден са напълно достатъчни.


© iStock

Три алтернативи на кафето

Ако не сте почитатели на кафето, ето какво можете да направите, за да получите същия енергизиращ ефект:

1. Спете повече - клише е, но затова е вярно. Сънят ще ви помогне да се възстановите физически и да имате повече енергия на следващия ден.

2. Пийте вода - доказано е, че дехидратацията на организма ни кара да се чувстваме уморени.

3. Хранете се правилно - разбира се, че здравословното меню е в основата на доброто ни физическо и психическо състояние.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser