Преминете към основното съдържание

Кажи ми какви са гените ти, за да ти кажа дали си щастливо женен

Щастието в брака зависи от... нашите гени?
© istock

Проучване, проведено февруари тази година от училището за обществено здраве на Йейл, установи един малко известен досега фактор за... семейно щастие. Оказва се, че удовлетворението и чувството за сигурност във връзката не зависят само от споделения опит и набор от преживявания между двамата. Определяща роля във взаимоотношенията ни с партньора играят нашите гени.


СПОКОЙНА, СКУЧНА ИЛИ ЩАСТЛИВА Е ВРЪЗКАТА ВИ? РАЗКОДИРАЙТЕ Я!


 

В проучването на доц. Джоан Монин взимат участие общо 178 семейни двойки на възраст между 37 и 90 години. Всеки от участниците е запитан как определя отношенията си със своя съпруг/съпруга. На всеки е направено генетично изследване, като е взета проба от слюнката.

GG генотип

Какви са резултатите? Когато в рецепторите за окситоцин при поне един от двамата партньори е налице т.нар. генотип GG, двойката чувства по-голямо удовлетворение и чувство на сигурност в брака си в сравнение с двойки с други генотипове. По-стари проучвания свързват съответния рецептор за окситоцин (OXTR rs53576) с личностни черти като емоционална стабилност, емпатия и общителност. Смята се, че изследването на доц. Монин е първото, което проучва ролята му при семейното щастие.

Изследователите от Йейл установяват също, че хората с генотип GG са по-малко склонни към тревожна привързаност в брака си. Тревожната привързаност е вид несигурност във връзката, причинена от минали преживявания с близки роднини и партньори. Свързана е с ниска самооценка, висока чувствителност към отхвърляне и поведение, при което постоянно търсим одобрение.


ВЛЮБЕНИТЕ, КОИТО СЕ КАРАТ, СА С ПО-ГОЛЕМИ ШАНСОВЕ ЗА СЕМЕЙНО ЩАСТИЕ


 

Заедно GG генотиповете на участниците в двойката са причина за около 4-процентната разлика в нивата на семейно щастие. Макар това да не е висок процент, в реалния живот и взаимоотношения разликите са осезаеми. Резултатите от проучването на доц. Монин по всяка вероятност ще доведат до последващи изследвания по темата. Интересно е да видим дали и как биха могли да повлияят те на връзките на хората в бъдеще.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser