Преминете към основното съдържание

Как барманка стана най-младата депутатка в САЩ

„Доскоро нямах здравно осигуряване“, казва Александрия Окасио-Кортес, новата звезда в американската политика. За живота от Бронкс до Конгреса, споделя самата тя
Александрия Окасио-Кортес
Александрия Окасио-Кортес © Getty

Тя е не само най-младата за всички времена депутатка в САЩ, но и първата социалистка в американския Конгрес. Навършва 29 години броени месеци преди да се закълне като член на Камарата на представителите (Долната камара на Конгреса). И само допреди малко повече от година е работила като барман и като келнер в заведение за такос и текила. Нищо, че е завършила Бостънския университет.

Дъщеря на чистачка

Всъщност, още преди да следва в него, Александрия Окасио-Кортес е отлична ученичка. В гимназията печели стипендия по микробиология, която й позволява да влезе в престижния университет и да излезе от родния Бронкс – най-бедния от 5-те административни района на Ню Йорк.

© Getty, Заклеването на Александрия като депутат през януари

През 2008 г. обаче баща й, архитект, умира от рак и майка й, пуерториканка, започва да работи като чистачка, за да се издържа. Въпреки това, парите в семейството не стигат за наема. Александрия се връща вкъщи да помага и така започва работа като барман и келнер в мексиканско бистро. Снимка, изровена от „Вашингтон поуст“ доказва, че през ноември 2017 г. бъдещата депутатка все още е работила там.

Пътят към славата

Въпреки това, тя не спира да мечтае за нещо повече. Написва проект за издателство за детска литература, който печели финансиране от фонд за стартъпи на младежи тъкмо от Бронкс. Основаването на издателството насочва все повече погледи към Александрия, която през 2017 г. оглавява образователната програма Northeast Collegiate World Series, в рамките на която става и лектор по латинолидерство.

Като латиноамериканска активистка, която се определя като социалист, се включва и в кампанията на Бърни Сандърс година по-рано (когато при първичните избори в Демократическата партия Сандърс успява да застраши номинацията на Хилари Клинтън като кандидат за президент на партията). По време на кампанията младата партийка обикаля страната с кола, за да агитира. Името й стои и зад протестите срещу петролопровода в Дакота.

Неочаквана победа

Звездният миг на Александрия също идва по време на първични избори, само че през 2018 г. Тогава тя изненадващо печели номинацията на демократите в 14-ия окръг на Ню Йорк за представител в Долната камара на Конгреса. Изненадващо, защото взима 57% преднина пред едно от най-разпознаваемите лица на Демократическата партия – Джо Кроули.

При обявяването на резултатите физиономията й ясно показа как дори на самата Александрия й е трудно да повярва, че е победила ветеран в политиката с над 20-годишен опит и много по-скъпа кампания. „Сюреалистично преживяване е да получиш толкова много внимание, след като до онзи ден си бил напълно анонимен. Усещането, че правим нечовешки усилия някой да ни отрази, бе заменено от това, всяка моя дума, шега, хранене, облекло или избор на грим да се следи под микроскоп“, казва Александрия. „Преди всяко медийно участие съм изнервена. Но се сещам как, докато растях, не виждах никой като мен по списанията, телевизията, ръководните позиции. Никой, за когото да си кажа: „Това бих могла да съм аз.“

Селфита от улицата

Тази нагласа ѝ помага за нейната собствена кампания, която се оказва далеч по-работеща от тази на опонентите ѝ. Защото включва мотивиращи разговори с млади и политически неактивни до момента граждани, активно присъствие в социалните мрежи, тропане по вратите на избирателите и срещи, селфита, запознанства с всеки потенциален гласоподавател на улицата.

Останалото, както казват, е история. Която най-младата американска депутатка продължава да пише, вече от сградата на Конгреса във Вашингтон. Там тя тепърва ще преследва целите си – здравеопазване за всеки, отмяна на таксите за всички учебни заведения, гарантирано работно място за всеки гражданин...

© Getty, Миг преди групова снимка с новоизбраните членове в Камарата на представителите на САЩ

„През целия период на кампанията за Конгреса до съвсем скоро, чак до първичните избори, дори нямах здравно осигуряване“, признава младата депутатка, която привлече вниманието на първия си работен ден, като се появи с ярка рокля и ярко червило. Досега стилът на жените в политиката бе по-скоро да прикриват женствеността си, не да акцентират върху нея.

На Twitter показ

Стилът ѝ на работа, откакто е в Конгреса, също привлича внимание. „Гардиън“ дори публикува статия със заглавие „Кой се страхува от Александрия Окасио-Кортес?“, разказваща за притесненията на останалите депутати, че момичето от Бронкс ще пусне туит срещу тях.

Александрия вече издаде в Twitter, че по време на семинар за новоизбраните представители в Конгреса те са били посъветвани „да не клатят лодката“. Колегите й я обвиниха, че не разбира как трябва да се държи като политик. Че е полезно да си краен по време на кампания, но че Камарата не е място, на което да правиш големи вълни. Александри постна и тези им забележки в социалните мрежи. И така за пореден път демонстрира, че остава вярна не на елита, а на онези, които са гласували за нея.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser