Преминете към основното съдържание

Как да дадем нов живот на старите вещи и мебели

И заживели щастливо... отново
© istock

Имало едно време дом, пълен със стари вещи и мебели. Захабени, от доста време вече непотребни и излишни, те само заемали място, а хората нямали търпение да се отърват от тях и да ги заменят с други, нови. После обаче се случило нещо различно.

Ние, хората, обичаме вещите. Празноти ли запълваме с тях, комфорта ли обичаме или във всеки един момент имаме нужда от малките си пашкули, причината няма толкова голямо значение. Резултатът за сметка на това е един и същ – рано или късно се затрупваме с вещи.


НАПРАВИ СИ САМ: ЕФЕКТНО КИЛИМЧЕ ОТ СТАРИТЕ ДЪНКИ


Колко от тези вещи наистина ползваме и колко от тях пазим по навик? С някои не искаме да се разделяме никога, въпреки че са изиграли ролята си отдавна. Тях подреждаме в кашони, надписваме грижливо и прибираме на тавана, в килера, в гаража. Други пък са прекалено стари и захабени и сякаш вече не пасват на интериора. Пълним ги в чували, товарим и изхвърляме. За първите забравяме, вторите не след дълго заместваме с поредната дизайнерска находка.

Масичка за кафе или нощно шкафче ви трябва? Може би нов цветарник за градината? А какво ще правите с любимия си скейтборд, който отдавна вече не карате? Или с онази тенис ракета, чиято скъсана корда така и не сменихте?

Креативност & практичност

Преди да забравите, изхвърлите и купите, огледайте се вкъщи. Докато си припомняте с какво разполагате, опитайте се да погледнете на всеки предмет едновременно през две призми – креативност и практичност. Пуснете мисълта си на свобода, записвайте и рисувайте, смело излизайте извън редовете и очертанията. Представяйте си всяка вещ, мебел, уред не такива, каквито са, а такива, каквито биха могли да бъдат. Тогава ще дойдат идеите, които... разкъсват пашкула. И малко след това ще сте създали нещо напълно ново. Нещо, в което сте вложили въображение, труд и сърце. Нещо, което единствено във вашия дом е на мястото си, защото вие, а не някой друг, сте му вдъхнали нов живот.

3 „R“

Винаги, когато говорим за устойчиво развитие, тръгваме от трите „R“: reduce, reuse, recycle. Концепцията е базова за управлението на отпадъците в световен мащаб. Изчислено е, че последните могат да бъдат намалени с цели 75%, ако редуцираме консумацията, използваме повторно това, което имаме, и рециклираме или компостираме онова, което обикновено изхвърляме в кошчето за боклук.

От recycle към upcycle

Съществува обаче и друг термин. Upcycling няма превод на български, затова ще го обясним с малко повече думи. Процесът се изразява в креативно повторно използване на нещо след неговото трансформиране. Отпадъчни материали, безполезни или нежелани предмети биват превърнати в нови материали и предмети с по-добро качество или по-висока екологична стойност. Тук можем да добавим и още 2 „R“ – recreate (създавам отново) и reinvent (променям нещо дотолкова, че да изглежда напълно ново). А ако държите на българските думи, ето няколко: ремонтирам, реновирам, реставрирам. И така стигаме до нашите стари позабравени и непотребни вещи, на които е посветена статията и... приказката.

В скрина на баба

Те не са само на тавана, в килера и в гаража. Отидете на гости на баба си – обещаваме ви, че и без много да ровите в скриновете й, ще откриете куп съкровища. Една боя, рисунка или колелца и сте готови с ново винтидж попълнение към интериора си – не само красиво, но и функционално. Бъдете смели, развихрете се, творецът у вас трябва да забрави за всякакви граници и рамки. Успоредно с чисто практическата страна, това може да бъде чудесна арт терапия.

Още по етикети

лайфстайл , интериор
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser