Преминете към основното съдържание

Как да дишате за плосък корем

Дишаме и отслабваме: защо това работи?

Ползите от дихателните техники са доказани, но не всеки разбира как точно се отразяват те на тялото ни. Естествено, увеличава се обемът на белите дробове и в тялото постъпва повече кислород. Но какво следва?

Здрав дух - здраво дишане

При вдишването в тялото ни постъпва 400 мл въздух наведнъж, а заедно с него и кислород. Този газ е особено важен: той е основна съставна част за метаболизма на клетките. Когато притокът на кръв достави кислород на клетките, той окислява намиращите се в тях въглехидрати, липиди и аминокиселини. Те се разпадат на въглероден диоксид и вода и отделят енергия. Излиза, че всяка клетка в тялото ни е малка електростанция, а кислородът – горивото, с което тя работи.

Когато вдишваме достатъчно количество свеж въздух, тялото ни е заредено с достатъчно „гориво“. И обратно – хората, които изкарват дълго време в затворено помещение, често се оплакват от умора и отпадналост.

Дишане-издишане-отслабване

Да се отслабне с помощта на дишане наистина е възможно. Фактически кислородът окислява (разбирайте „изгаря“) всичко това, което сме изяли, а организмът го е преработил и транспортирал до клетките. Без достатъчно количество кислород се забавя метаболизма. Това води до напълняване, дори и да се храните здравословно.

На този принцип се основава известната система за отслабване Body Flex. Човек напълно издишва въздуха, след което заема определена поза и се задържа в нея в продължение на 8-10 секунди. След което изпълва дробовете си напълно с шумно дълбоко вдишване.

Защо това работи?

Статистичното напрежение на мускулите е сериозно натоварване. При постъпването в тялото голяма част от кислорода се транспортира директно в клетките на мускулите, за да освободи колкото се може повече енергия за работата на тези мускули. Оказва се, че именно това е мястото, където се изгаря максимално количество мазнини. Ако напрягате силно коремните мускули, скоро ще имате мечтаната преса!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser