Преминете към основното съдържание

Как да го накарате да се разкрие?

Идеи за въпроси, които ще отключат дълбок разговор с партньора ви, независимо дали е нова връзка с цел опознаване, или е дългогодишна за преоткриване на любимия
© iStock

Доверието е ключът към здравата връзка. Опознаването е предпоставката за изграждането на увереност в стабилността на отношенията между двама души. Независимо дали сте с вашата половинка от дълго време, може да има още неща, които не знаете за него. Това, да опознаем другия, е процес, който изисква и време, и споделени моменти заедно.

Мислите ли, че познавате истински вашата половинка? Знаете ли как гледа на света? Какви са неговите ценности, в какво вярва, какво чувства... За съжаление тези и други въпроси може да ни убягнат, докато сме въвлечени във вихъра на рутината.

В ежедневието попадаме в капана на въпроси от типа „Как мина днес на работа?“, „Какво ти се хапва?“, „Къде искаш да излезем?“ и т.н. Звучи ли ви познато? Въпреки че са често срещани, това не са въпроси, чрез които може да опознаем този, с когото искаме да общуваме по-пълноценно.

А може би сте в началните етапи на познанството и ви се иска да опознаете обекта на вашето внимание по-добре?

Днес ще ви представим идеалния инструмент под формата на въпросник, чрез който да опознаете своя човек. Да го накарате да ви се разкрие и самите вие да направите същото. Въпросникът ще помогне не просто да поговорите, а да споделяте и да се замислите за неща, за които може би не сте се разсъждавали до момента. Да видите какво се крие отвъд опаковката на другия, като предизвикате и себе си. Почти сигурно е, че такъв разговор може да добави щипка свежест в дългогодишна връзка.

© iStock

Но преди това, нека да разгледаме какво има да ни каже науката за интимността. Професорът по психология Дан МакАдамс посвещава голяма част от работата си на това, да разбере как точно може да опознаем някого. Впоследствие открива, че има три етапа на опознаването. Това са трите нива, през които преминаваме, преди да станем истински близки с един човек. Това може да важи не само за интимните ни отношения, но и за нашите социални контакти и приятелства.

Първият етап е входното ниво, което ни дава съвсем обща представа за това, какъв е един човек. В най-общ план става дума за спектъра, който обхващат Големите 5. Това е петфакторен модел за личностните черти, който включва Екстраверсия, Сътрудничество, Съзнателност, Невротизъм, Отвореност към нов опит.

Във втория етап опознаваме целите, ценностите и мотивиращите фактори, които са важни за другия човек. Така изграждаме по-пълна картина за решенията и нагласите, които оформят живота му. Когато един човек ви се разкрива, трябва да пазите неговите тайни само за себе си. Опознаването е интимен процес. Не се изкушавайте да разказвате на приятелки за личните тайни на партньора, защото, ако по някакъв начин той разбере за това, после ще загубите доверието му.

Третият етап са тайните, които казваме пред себе си за самите нас. Едва в този етап, когато познаваме някого достатъчно добре, ние вече добиваме представа за начина, по който всеки се отнася към своите грешки, победи и т.н. Дали е много педантичен, самокритичен, със самочувствие, силно позитивна/негативна нагласа или може би е твърде строг и суров към себе си.

Въпросът е може ли да преминете отвъд тези три нива? Първото ниво е лесно, всеки ежедневен разговор може да ни даде представа за общите характеристики на един човек. Към второто ниво преминаваме съвсем естествено, когато пътуваме, живеем заедно и имаме споделени моменти. Но към третото ниво може да преминем само ако е целенасочено. Важно е да съобразим ситуацията и средата, в която се намираме. Безопасна среда за споделяне предполага, че нищо не напряга обстановката и се чувствате спокойни да разговаряте откровено.

© iStock

36 въпроса, които са пътят към опознаването

Социалният психолог и изследовател Артър Арон, разработва 36 интригуващи въпроса с цел опознаване, които да помогнат на хората да разчупят границите. Целта им е да преминем на едно друго ниво на общуване и да ни помогнат да достигнем до най-интимните чувства на един човек. Може да задавате тези въпроси както на любимия, така и на своите приятели и близки.

В изследване на ASAP SCIENCE, базирано на тези въпроси, участниците са двойки мъже и жени, които не се познават. След като преминават през въпросника, голяма част от тях започват да изпитват влечение и близост към този, с когото са разговаряли.

Целта на тези нестандартни въпроси е да постигнете взаимно, ескалиращо себеразкриване. Отделете време на това, да зададете един въпрос, да изслушате какво ще ви кажат и след това да споделите своя отговор. Дайте на процеса на опознаването нужното време. Съобразете ситуацията и обстановката.

Не задавайте всички въпроси накуп. Един на вечеря, един в колата… Запазете ги в телефона си и се връщайте на тях периодично. Усетете накъде ви води този процес. И не сe ограничавайте само до половинката – използвайте ги, за да имате интересен разговор с всеки събеседник, който искате да опознаете по-добре!

 1. Ако може да избереш всеки на света, кого би поканил на вечеря?

 2. Искаш ли да си известен? По какъв начин?

 3. Преди да говориш по телефона, понякога репетираш ли какво ще кажеш? Защо?

 4. Какъв би бил идеалният ден за теб?

 5. Кога за последно си пя сам? А на някой друг?

 6. Ако в момента си на 30 години и може да живееш до 90 и имаш възможност да запазиш или тялото, или ума, които имаш в момента, кое би избрал?

 7. Имаш ли своя представа за това, как ще умреш?

 8. Назовете по три общи неща, които мислите, че вие и вашият партньор споделяте.

 9. За какво в живота си се чувстваш най-благодарен?

 10. Ако би могъл да промениш нещо по начина, по който си бил отгледан, какво би било?

 11. В рамките на 4 минути разкажи с възможно най-много детайли своя живот.

 12. Ако се събудиш утре и си придобил едно ново качество или способност, какво би искал да бъде?

 13. Ако кристална топка може да каже истината за теб, живота, бъдещето или нещо друго, какво би искал да знаеш?

 14. Има ли нещо, което си мечтал да направиш от дълго време? Защо не си го направил?

 15. Кое е най-голямото постижение в живота ти до момента?

 16. Кое е най-важното за теб в едно приятелство?

 17. Кой е най-ценният ти спомен?

 18. Кой е най-страшният ти спомен?

 19. Ако знаеш, че в рамките на една година ще умреш внезапно, ще промениш ли нещо в начина, по който живееш сега? Защо?

 20. Какво означава приятелството за теб?

 21. Каква роля е изиграла любовта в живота ти?

 22. Споделете по 5 неща, които харесвате в партньора, като се редувате.

 23. Колко сплотено и задружно е семейството ти? Мислиш ли, че си имал много по-щастливо детство от повечето хора?

 24. Как се чувстваш по отношение на връзката с майка си?

 25. И двамата направете три истински „ние“ изявления. Например: „Ние и двамата в момента се чувстваме…“.

 26. Довършете изречението: „Иска ми се да имам някого, с когото да мога да споделя…“.

 27. Ако станеш много близък приятел с партньора си, какво би било важно той/тя да знае?

 28. Кажи на партньора си какво харесваш в него: неща, които не бихте казали на някого, когото сте срещнали преди малко.

 29. Споделете по един засрамващ момент от живота си.

 30. Кога за последен път плака пред друг човек? А сам?

 31. Кажете на партньора си нещо, което ви харесва в него (направило ви е впечатление в процеса на задаване на въпросите, нещо, което сега сте видели в него).

 32. Кое е твърде сериозно, за да се шегуваш с него, според теб?

 33. Ако знаеш, че ще умреш тази вечер, без възможност да общуваш с никого, за какво най-много ще съжаляваш, че не си казал на някого? Защо още не си му го казал?

 34. Твоята къща заедно с всичко, което притежаваш, се подпалва. След като спасиш любимите си хора и домашни любимци, имаш време да спасиш само още едно нещо. Какво би било? Защо?

 35. От всички хора в твоето семейство, чия смърт е най-обезпокоителна за теб? Защо?

 36. Сподели личен проблем и попитай партньора си как той би се справил с него. В допълнение – нека твоят партньор да те наблюдава, докато му разказваш, и след това нека каже как смята, че ти се чувстваш по отношение на твоя проблем.

Ина Иванова е организационен психолог и съосновател на „Наука за хората“, компания, специализирана в провеждането на обучения по ефективно общуване и невербална комуникация. Може да кандидатствате за безплатно място в Лятната обучителна програма на „Наука за хората“ и да научите всичко важно за социалното общуване и езика на тялото.

Още по етикети

, психология ,
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser