Преминете към основното съдържание

Как да готвим паста, за да отслабнем? Интересно проучване на BBC

Ако сте решили да отслабвате, по-добре върнете макаронените изделия в менюто си.

За повечето хора макаронените изделия са свързани с наддаване на тегло; тези, които искат да отслабнат, задължително премахват пастата от диетата си. Въглехидратите са си спечелили ужасна репутация сред отслабващите, но нещата не са толкова лоши, колкото си мислим. BBC проведе експеримент за ефекта от затоплянето на храната върху състава на отделните ястия. Установено е, че затоплената паста причинява най -бавното покачване на нивата на кръвната захар. Но всичко по реда си.

Експериментът

В експеримент на ВВС на субектите е било позволено да ядат едни и същи ястия от тестени изделия в различни дни. Единствената разлика е, че в някои дни пастата била прясно сварена, в други - студена, а в останалите - затоплена. В резултат на това се оказало, че затоплената паста води до най-малко повишаване на нивата на кръвната захар. Това е най-добрият вариант за тези, които искат да отслабнат. Затоплените макаронени изделия не съдържат захар като прясно сварените, помагат да се чувствате сити и потискат апетита за бързи въглехидрати.

Как работи?

Причината за метаморфозата на тестените изделия се крие в нишестето. При нормално готвене нишестето предизвиква рязък скок на инсулина, но ако пастата е студена, структурата на нишестето се променя. Тази нова форма се нарича устойчиво нишесте и не се разгражда от собствените ензими на организма, а вместо това произвежда фибри, което увеличава времето за ситост и поддържа по-стабилна кръвна захар. Тази паста помага за процеса на отслабване. Поради стабилното ниво на инсулин, изгарянето на мазнините не се блокира, а включването на пастата в менюто определено допринася за емоционалната стабилност. Важно е само да запомните, че е по -добре да сварите пастата предварително, така че да има време да се охлади, а след това трябва да я затоплите преди сервиране и да се насладите на вкусна и питателна храна, която не пречи на вашата диета по всякакъв начин. Този трик работи и с други нишестени храни като ориз и картофи.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser