Преминете към основното съдържание

Как да избегнем хремата с естествени средства?

Зимните простудни заболявания не са задължителни! Имунната система може да бъде подсилена лесно и ефикасно.
© iStock

За да се справи успешно със зимните вируси, организмът трябва да е достатъчно снабден с витамини, минерали и основни хранителни вещества. Най-важни за имунитета са витамини С, D, E и В, цинкът и магнезият.

Пчелните продукти и билките също могат да помогнат да останем здрави през цялата зима. На първо място е прополисът, който действа като естествен антибиотик. Пчелното млечице, предназначено за храна на пчелата майка, е извънредно богато на минерали, олигоелементи и витамини. Сред растенията ехинацеята е доказала качествата си, а освен това лесно се съчетава с други хранителни добавки.

Повтарящи се хреми?

Хремата се дължи на силно заразни вируси, които се разпространяват много лесно в зимни условия. Градският транспорт, ръкостисканията и непроветрените помещения са допълнителни рискове за прихващането им.

Но вирусите и бактериите ни „повалят” само когато нямаме нужната енергия, за да умножаваме белите си кръвни клетки и да произвеждаме антитела. Студът и стресът са главните виновници за това.

Носната лигавица страда от допълнителни дразнители – прах, замърсен градски въздух, поради което не може да изпълнява добре предпазните си функции.

Сярата е многа полезна в началото на зимата или когато сме в контакт с хремави хора. Приема се под формата на хапчета – 1 на ден, сутрин на гладно, в продължение на 10 дни месечно, 4-5 месеца в годината.

Цинкът е най-важният за имунната система минерал – той подпомага ефикасното размножаване на клетките и усвояването на протеините. Приема се в комбинация с други витамини, но само като превантивно средство. При наличие на инфекция трябва да спрете да го взимате, защото бактериите могат да се възползват от него за „свои нужди”.

Ароматното масло от равенсара подсилва имунитета. Използвайте го в дифузер – 15 капки за помещение от около 40 квадратни метра. Оставете го да действа два пъти през деня по половин час.

Синузит след хремата?

Синузитът е бактериална инфекция, която се явява като усложнение от хремата и се лекува обикновено с антибиотик, предписан от лекаря. Алергиите улесняват възникването на възпаление в синусите.

Сярата под формата на физиологичен разтвор помага за прочистването на носа и укрепването на носната лигавица. Едно впръскване на ден в продължение на 10 дни с морска вода, обогатена със сяра, е ефикасно средство срещу превръщането на хремата в синузит.

Ароматни масла от равинсара и лимон се приемат всяка сутрин – по една капка от всяко в лъжичка мед. Това добро превантивно средство се използва през трите зимни месеца, след 12-годишна възраст.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser