Преминете към основното съдържание

Как да комуникирате с родителите, за да избегнете конфликти?

Шест правила, които ще ви помогнат да поддържате добри отношения

1. Помнете, че разговорът между вас и родителите ви е разговор между големи хора

Родителите често се отнасят с децата си като с малки, дори ако дъщеря им или синът им отдавна вече не са малчугани с обелени коленца. Те не могат да се въздържат да дават инструкции с повод и без повод или пък да четат конско и става така, че порасналите деца също попадат в капан и започват да се държат детински, като капризничат или изпадат в крайности. Това е вреден навик, от който трябва да се отървете и, ако е необходимо, да напомните на родителите си, че срещу себе си имат възрастни и успешни хора, които нямат нужда от нравоучение, а само приятелски съвет. Активното участие в живота на вашите родители ще ви помогне да продължите напред и да укрепите статута си на „възрастен“ - помагайте им с дела и съвети в трудни ситуации, бъдете опора за тях и тогава те ще започнат да се отнасят с вас по съответния начин.

2. Старайте се да спазвате семейните традиции, измисляйте поводи да сте заедно

Истината е, че често родителите страдат от липса на внимание: когато децата пораснат и имат свои семейства, бащите и майките се чувстват излишни. Разбира се, няма да можете да отделите за тях толкова време, колкото преди, но и не е нужно: важно е да присъствате в живота на родителите си и да поддържате връзка с тях. Пишете съобщения, обаждайте се, посещавайте ги на празници, питайте за приятелите им - тоест, бъдете част от ежедневието им. Вашият интерес ще им помогне да не се чувстват „изоставени“, а това от своя страна ще бъде само от полза за вас, защото ще ви спести упреци и сръдни.

3. Не позволявайте да ви манипулират и не си позволявайте и вие да манипулирате

Много родители знаят как умело да манипулират своите пораснали деца, защото добре познават слабостите им. С цялата любов към по-възрастните роднини, не трябва да им позволявате да се намесват твърде често в живота ви, изтъквайки своя „богат опит“ или „право на възрастния“.

И не бива да променяте плановете си веднага щом те настоят, че трябва да ги посетите във времето, удобно за тях, а не съобразявайки се с вашето време. Особено, ако подобни „изисквания” са практика. По-добре е спокойно да обясните, че имате собствен живот и свои дела, които никой друг не може да свърши вместо вас. Не приемайте ролята на виновни. И не влизайте веднага в конфликт с тях, опитайте се да проведете разговор на базата на здравия разум - не подценявайте родителите си, те със сигурност са в състояние да ви разберат.

4. Оставете миналото

Ясно е, че всички имаме някакви „забележки” за детството си, но това не е повод при всяка възможност да припомняме на родителите за техните грешки в миналото. Не забравяйте, че те също са хора и като всички останали вероятно са сгрешили някъде, дори и във възпитанието ни. Ето защо, опитайте се в конфликтна ситуация да дискутирате конкретен проблем, а не да вадите случки отпреди 30 години, например - в противен случай кавгата рискува да прерасне в дълго „размятане на мръсното пране“. Това със сигурност няма да ви доближи до намирането на компромисно решение, а само ще изостри ситуацията. Затова не губете времето си и не позволявайте напрежението да ескалира. Сложете край с фрази като "В такъв случай спирам този разговор" и най важното – направете го.

5. Търсете съвет от родителите си

.Въпреки че вероятно сами можете да се справите със собствените си проблеми, това не означава, че родителите трябва да бъдат изключени от живота ви: първо, важно е те да почувстват, че имате нужда от тях, и второ, в някои ситуации те наистина могат да се справят по-добре. Затова не се страхувайте, че бихте могли да изглеждате слаби и ги помолете за съвет – а за да запазите егото си, по-добре заявете своето виждане за решаването на проблема и ги помолете да ви кажат дали сте решили да действате правилно, или не. Такъв подход ще ви помогне да погледнете по-обективно на живота си и ще ви предостави повод за смислен разговор с близките ви хора.

6. Старайте се да разберете чуждата гледна точка, особено ако е конструктивна

Понякога ни се струва, че родителските препоръки нямат смисъл, че техният подход е остарял, защото са израснали в различно време. Обаче, това не винаги е така: не трябва да се отнасяте към родителите си като към деца и да приемате, че сте по-умни и по-оправни от тях, само защото сте по-млади. Опитайте се да разберете аргументите им, това ще ви помогне не само да избегнете ненужните конфликти, но и да вземете по-осмислено решение в конкретна ситуация.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser