Преминете към основното съдържание

Как да накараме детето да яде по-здравословно

Изпитани идеи, които работят!
© iStock

Децата обикновено ненавиждат зелените храни и мразят вкусовите комбинации. Готови са непрекъснато да ядат едно и също и няма да се оплачат, ако вечер след вечер редуваме пържени картофи с пица. Ала това е далеч от разнообразието, което е гаранция за здраве. Как да развием в малкото дете вкус към полезното и здравословно хранене?

Предлагайте му различни ястия

Децата възприемат разнообразието само ако те самите го пожелаят. Можем да видим дете на 4 или 5 години, което с удоволствие яде маслини или синьо сирене, но отказва спаначната супа или лещата, която майка му е приготвила. Можем да прибегнем до малка игра – да сложим овесените ядки в синя купичка, а лещата – в червена и то да си избира само. Споровете около храненето само изострят упоритостта на детето, затова ги избягвайте. По-добре е да се държим убедено, но много внимателно. Да се научи едно дете да се храни правилно на тази възраст е трудно, но е много важно.

Съобразявайте се със следните правила:

- Ако малчуганът е злояд, голямото количество храна го обезкуражава. За да поддържате любопитството и желанието му, сипете му само една лъжица от новото ястие – то само ще си поиска, ако му хареса.

- Приемете, че детето има право да не е гладно или да не харесва дадено ястие.

- Обещанията, заплахите и наказанията са безполезни, дори са противопоказни.

- Разнообразното и правилно хранене е семеен въпрос. Ако родителите се хранят разнообразно и здравословно, примерът им ще бъде последван от децата.

© iStock

Как да се справите с трудностите

Идете на пазар заедно с детето, обърнете му внимание на непознатите продукти, направете от пазаруването интересна игра. „Виж това ново сирене, изглежда добре, как мислиш, дали да не го опитаме?“ „Я виж, никога не сме купували тази риба. Да вземем ли една за проба?“ На пазара избирайте по-скоро типичните за сезона плодове и зеленчуци, отколкото вечните ябълки или банани. „Това са първите черешки, които ще хапнем този сезон. „Виж тази хубава праскова, дали да не си направим прасковени шишчета?“ и т.н.

Позволете му да е „като големите“

Всяко дете обича да се държи като големите. Възползвайте се от това! Ако е на масата с възрастните и сервираните храни са му непознати, може би ще поиска да опита нещо от тях и да се откаже от хамбургера. Поведението и примерът на родителите имат голямо значение. Удоволствието да се пробват нови ястия и рецепти е заразително.

© iStock

Създайте му навици от най-ранна възраст

Добрите навици се изграждат в съвсем ранна възраст. Научете го да пие вода, а не газирани напитки, да яде зелени зеленчуци, а не само картофи. Разнообразяването на храната и развиването на вкуса на детето е важно за цялото му бъдещо хранене. Не трябва да се забраняват някои храни, по-правилно е просто да не се купуват. Детето ще яде това, което е на масата, и ще похапва това, което намери в хладилника. Достатъчно е да изминат няколко години на такъв „режим“ и вкусовете му ще се оформят правилно.

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser