Преминете към основното съдържание

Как да накарате децата си да четат книги през лятото?

Триковете са лесни, ефикасни и със сигурност ще накарат малчуганите да заобичат летните си четива
© iStock

В разгара на лятото и летните почивки, всички родители се чудят как да уплътнят времето на децата си с най-различни активности. Но не забравяйте едно от важите неща за малчуганите, което развива умествената им дейност и обогатява общата им култура, а именно четенето на книги! Както посочва експертът по грамотност Джули М. Ууд, "Няколко месеца загуба на умения за четене оказва влияние през годините; Когато децата стигнат до гимназията, онези, които не са чели през лятото, са изгубили около две години от развитието си."
Но как можете да предотвратите подобна загуба? Подготвили сме ви няколко съвета, с които да накарате децата си да четат повече през лятото.

Оставете децата ви сами да изберат какво да четат


Трудно е да оставите детето да направи подобен избор! Почти винаги се случва, че родителите искат децата им да прочетат техните любими книжки от детството и да ги заобичат, точно толкова, колкото и те са ги обичали. Но, ако то предпочита онази популярна нова книга за дракони, извънземни или нови герои, за които вие никога не сте и чували, оставете го да я прочете. Проучванията показват, че децата са по-склонни да завършат книгата, ако те я изберат. Лятото е времето за забавление, в крайна сметка, детето ви може най-добре да дефинира какво точно значи това.


Създайте специално място за четене


Децата обожават да си създават специални места! За това помогнете на детето ви да си обособи специално място и за четене! Това би могло да бъде домашният килер, пълен с възглавници и фенерче, кътче от къщата ви със специален стол и масичка, или перфектният клон на дървото или всяко място, което улавя фантазията на детето ви. Подобно на това да оставите децата си да ръководят избора си на книги,  оставете ги и те да дадат своя насока за мястото, където се чувстват най-удобно за четене. По този начин те ще бъдат по-склонни да се усамотят с книга на тяхното специално място.


Четете с децата си

Това е един от най-познатите методи да накарате детето ви да заобича книгите! Най-често това се налага в самото начало, когато децата все още изпитват затруднения с произнасянето на определени думи или не знаят значението им. Родителите, бабите и дядовците, които се грижат за тях, освен да четат с децата си, те трябва също така да се уверят, че времето за четене е интерактивно. Например, задавайте на децата си въпроси относно това, какво мислят, че ще се случи по-нататък в сюжета на книгата или как биха действали, ако бяха на мястото на даден човек.


Намерете програма за лятно четене

Много вероятно е местната ви библиотека да има подобно предизвикателство за четене за деца през лятото с награди срещу прочитането на определен брой книги. Можете също да подсладите предизвикателството като добавите свой собствен стимул за вашите деца и тяхното лятно четене. Такъв стимул може бъде възможност да вземат още книги по техен избор.
 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser