Преминете към основното съдържание

Как да направим рязък завой в кариерата, когато е твърде късно за това

„Изпуснали сте влака“ е една от най-големите заблуди.

© istock

Започваме с уговорката, че всъщност никога за нищо не е твърде късно, стига да сме наясно какво (не) искаме за себе си. И няма значение, че сме работили едно нещо 10, 20 или повече години. Ако то е престанало да ни носи удовлетворение и смисъл, е време за... рязък завой в кариерата.

Откъде да започнем?

БЪДЕТЕ ПОДГОТВЕНИ

1. „Изпуснали сте влака“ е една от най-големите заблуди

Истината е, че не съществува горна възрастова граница по отношение на кариерното развитие. Хора сменят сферата в различни етапи от живота си. Ако някога сте мечтали да напуснете голямата компания, за да стартирате нещо свое, не сте единствените. По същия начин хиляди предприемачи и фрийлансъри в някакъв момент решават, че искат да станат част от организация.

2. Кариерният път не е права отсечка от точка А до точка Б

Не е задължително, нито необходимо, да сте наясно в коя сфера ще се развива кариерата ви от началото до самия й край. Всъщност това е доста нереалистично очакване, без значение колко целенасочени сме. Хората се променят, бизнесите – също, затова не изпадайте в паника, ако откриете, че трябва да поемете по нов път.


ВАЖНО Е ДА СИ ЗАПИСВАТЕ ВСИЧКО, КОЕТО ВИ ВДЪХНОВЯВА


3. Здравейте, скептици!

Очаквайте много съвети от приятели и близки, най-вече обезкуражаващи. Помнете, че подлагайки на съмнение вашата преценка, те най-често изразяват своята неувереност относно това дали е време да планират собствената си кариерна промяна. Песимистите избягват неизвестното, докато оптимистите приветстват новите предизвикателства. Повярвайте в себе си и следвайте интуицията си.

БЪДЕТЕ ПРОАКТИВНИ

1. С малки, но сигурни стъпки

Постепенно започнете да изграждате уменията, които ще са ви необходими за новата професия. Правете го редовно, по няколко часа всеки ден – търсете, четете, информирайте се за тенденциите в сферата. Установете кои са силните ви страни и ги развивайте. Запишете се на квалификационен курс, надграждайте уменията си.

2. Доброволчество – защо не?

Благотворителните организации често набират доброволци, които да им помагат с техните събития, социални канали и т.н. Добра възможност да се учите в движение, докато работите в дружелюбна среда без излишно напрежение. След като сте усвоили необходимите умения, уверете се, че има от кого да получите отлична препоръка. Споделете мечтите, идеите и плановете си, използвайте тези контакти и за в бъдеще.


ТРИКОВЕ, КОИТО ЩЕ ВИ ОСИГУРЯТ ЖЕЛАНАТА РАБОТА


3. Помислете за временна работа

Не можете просто да се явите пред потенциалния си нов работодател, твърдейки, че притежавате съответните умения. Поемането на временна работа, която да ви позволява да ги изгладите, е доказателство, че сте сериозни относно промяната в кариерата си. Необходима ви е генерална репетиция. Действайте смело!

КОНТАКТИТЕ И ОНЛАЙН ПРИСЪСТВИЕТО СА КЛЮЧ

1. Изградете си мрежа на контактите

Кажете на всички, които познавате, за своите стремежи. След като установите кои от вашите приятели (и от техните приятели) работят в сферата, към която сте се насочили, се срещнете с тях, за да получите информация от първа ръка. Бихте могли да ги помолите и да ви препоръчат. Често, когато се откриват свободни места, компаниите канят неофициално препоръчани през вътрешни и външни канали специалисти.

2. Безупречното онлайн присъствие

Направете така, че виртуалната ви идентичност да отразява новата посока, в която сте поели. Добавете мечти, цели, ценности, интереси. Бъдете активни. Станете видими за работодателите. Facebook, LinkedIn, Instagram, личен блог... профилите ви трябва да са подчинени на една обща концепция и да са професионално ориентирани. Признайте, на всички ни се е случвало да проверяваме някого във Facebook, например потенциален работодател, служител, колега, конкурент и т.н.


5 НАЧИНА ДА НАПРАВИМ LINKEDIN ПРОФИЛА СИ ПО-АТРАКТИВЕН


И накрая, замислете се за дългосрочното удовлетворение. На каквато и възраст да сте, не е късно за промяна. Не си поставяйте граници. Успехът ще дойде, когато се подготвите психически, предприемете активни и последователни действия и представите себе си пред света.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser