Преминете към основното съдържание

Как да направите перфектния омлет?

Вижте световноизвестната рецепта на мадам Пулар

На пръв поглед омлетът изглежда като най-елементарно ястие, което се приготвя за минути с минимум продукти – яйца, щипка сол и минута на котлона. Ароматна и питателна закуска, перфектен обяд и лека вечеря, омлетът обаче има своята световна слава, а рецептата на мадам Пулар за омлет е на едно от челните места. В много ресторанти цената му е 30 евро за порция. Митът за кулинарния гений от края на 19 век се разнесъл из цяла Франция. Според самата мадам Пулар тайна няма: тя просто разбивала добре яйцата и след като ги изсипе в нагорещения котлон, го разклащала с всички сили.

Продуктите

Според рецептата й за омлет, никъде не се използва мляко, вода или сметана – вярно е, че течността прави ястието по-пухкаво и въздушно, но идеята е друга. Мазнината е най-добре да е краве масло, тъй като слънчогледовото олио изсушава омлета и го прави жилав. Яйцата трябва да са със стайна температура.

Тиганът

Ако той е твърде голям, има опасност омлетът да се получи сух по краищата и воднист в средата си. Оптималният размер за една порция е 23 см в диаметър. Ще изпълните всички условия, ако тиганът е и чугунен – той добре задържа топлината, което е от значение за скоростта на приготвянето.

Време и начин

Омлетът се приготвя за една минута! Но яйчената маса има една особеност – не трябва да се оставя в покой нито за миг. Трябва да я тресете през цялото време на готвенето – това ще ви помогне да почиствате страните на омлета от прегорелите му части. Много е важно да имате подходяща лопатка, с която да обърнете омлета само с едно движение.

Съставки:

2 яйца, 1 с.л. масло, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

#1. Поставете тигана на среден огън, докато загрява, счупете яйцата в дълбока купа, добавете сол и пипер и разбъркайте.

#2. Докато загрява тигана, разтопете маслото в него и го разпределете по цялата му повърхност. Изчакайте да спре да се „пени“ и изсипете яйцата вътре.

#3. Разклатете тигана няколко пъти, за да изравните съдържанието равномерно върху повърхността на тигана. След около 20 секунди (ориентирайте се по повърхността) се пригответе да обърнете омлета.

#4. Свалете тигана от котлона и с прибор с остър връх отстранете ръба на омлета от стените на тигана.

#5. Обърнете двата края на омлета към центъра му, като „запечатате“ средата му.


Още по етикети

лайфстайл , гурме
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser