Преминете към основното съдържание

Как да не мислим за работа по време на отпуск

„Интересно, как ли е положението в офиса?“ Тази мисъл се превръща в подобие на жужене на досадна оса, а после осите стават все повече
© istock

Представете си топло море и златист пясък или нежна река и аромат на треви... Не бързате, не трябва да ставате... Почивате си, но в съзнанието ви се прокрадва една мисъл: „Интересно, как ли е положението в офиса?“. Тази мисъл се превръща в подобие на жужене на досадна оса, а после осите стават все повече. И вече ви се иска да си съберете нещата и да се връщате на работа.

Защо се получава така? Нека да се замислим всъщност колко време прекарваме на работа...


ИМЕЙЛИ ПРЕЗ ВАКАНЦИЯТА: ДА ИЛИ НЕ?


Голяма част от хората работят по схемата „от 9 до 5“. Като добавим и оставанията до по-късно във важни моменти, после – и времето за транспорт, то се оказва, че работата отнема две трети от живота ни, поради което добива и огромна важност за нас. Пък и не е лъжа, че много хора се чувстват истински полезни и важни именно на работното си място. Понякога работата е и спасение от проблемите вкъщи. Затова времето за отпуск в някои случаи може да се превърне в мъчение, особено ако човек се страхува да не загуби работата си или пък е твърде стриктен и се притеснява дали всичко е наред. Хубаво е да се отърсим от тези настроения.

Да се преборим с това

1. За хората без партньор се оказва, че един летен любовен флирт е прекрасно терапевтично средство, което носи хубаво настроение и великолепно разсейва.

2. Заемете се с нещо различно, което ще ви достави удоволствие – направете нещо от мидички и клонки, поритайте топка с децата; ако наблизо има бостан, купете си от там диня и хапнете на място.


КАК ДА НАПРАВИМ РЯЗЪК ЗАВОЙ В КАРИЕРАТА, КОГАТО Е ТВЪРДЕ КЪСНО ЗА ТОВА


3. Изчетете няколко леки книги последователно – за един това са кримките, за друг са любовните романи, за трети е фентъзито. Те просто изчистват тежката информация от съзнанието и разнообразяват мислите.

4. Бъдете по-активни – не се отдавайте на мързеливо лежане, а по-скоро се заемете с плуване, езда, дълги преходи. Екстремните занимания позволяват на съзнанието ни напълно да се освободи от офисните дела, а и после имаме повече желание и способност за работа.

5. Ако внезапно по време на отпуск ви се прииска да се върнете на работа, подходете по необичаен начин: просто още по-силно поискайте да сте на работа! Накрая тази мисъл ще предизвика вашата усмивка и все пак ще успеете да се отървете от досадните работни мисли по време на отпуск.

© istock

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser