Преминете към основното съдържание

Как да носим новите си обувки, без да ни убиват

От сандали с каишки до маратонки – всяка нова обувка може да ни причини истински страдания

Всяка жена познава онова блажено усещане, когато вечер събуе обувките от краката си и въздъхне с облекчение. Въпреки страхотния си вид, някои сандали, маратонки и дори джапанки могат да ни докарат до лудост. Трябва да признаем, че сме прекарвали часове в масажиране на болните си крака и лекуване на изключително големи мехури. В някои случаи става въпрос за лоша покупка – некачествени обувки, неподходящ за крака ни модел или по-малък номер, но има случаи, в които просто трябва да дадем време на новата си придобивка и да разтъпчем обувките, за да им се радваме после без дори да ги усещаме. Но, има ли правилен начин за разтягане на обувки? Кои са съветите, които трябва да имате предвид? И кога е време да се откажете и да приемете, че тези обувки никога няма да са ви удобни?

Разходете новите си обувки, момичета,… у дома

Това е стар и изпитан трик, особено за обувки на висок ток. Ако ви предстои важно събитие и искате да блеснете с нови обувки, купете ги поне няколко седмици преди това. Използвайте всеки удобен момент да разхождате токчетата си у дома. Идеята е да не стоите дълго време прави с тях, защото краката отичат и новите и все още стегнати обувки ви стискат още повече. Направете няколко крачки, после седнете, може дори да опънете крака на близкия стол. А когато дойде моментът да се явите на обществено място с тях, носете си резервен чифт удобни обувки, за да не превърнете преживяването в кошмар. Това важи и за случаите, в които сте сложили новите обувки и ви предстои да сте навън цял ден. Бъдете подготвени.

Помислете за самата обувка

Нещо друго, на което трябва да се обърне внимание, е размерът на обувката, както и материалът, от който е направена. Ако новата ви обувка е с половин размер по-малка, тя няма да може да се разтегне достатъчно. Купувайте си по възможност обувки от естествени материали, тъй като те се очупват по-добре от синтетичните материи.

Как да избегнем появата на пришки?

Така, вече знаете, че обувката ви стиска и ще изисква време да прилегне към крака ви като ръкавица. И сега какво? Как можете да избегнете болезнените пришки, които изглеждат някак неизбежни?

 Използвайте лепенки върху зоните, които са с мехури, като петите или големия пръст.

 Използвайте вазелин около пръстите, на които кожата се протрива.

 Следете краката ви да са сухи и да не се потят в обувките.

 Използвайте спрей за разтягане на обувки.

Някои обувки са просто нямат шанс

Повечето обувки се отпускат с времето, но има случаи, в които нищо не помага и тогава трябва да решите: трябва ли да продължите да ги носите, надявайки се да се разхлабят, или просто да се откажете?

Ако чифт обувки продължава да ви прави пришки след няколко обувания и да ви причинява болка в момента, в който ги сложите, тогава не си струва да ги носите. Потенциалните щети на краката ви просто не си заслужават.

Грешните обувки наистина могат да повредят краката ви

Има цял списък от причини, поради които не трябва да носите обувки, които стискат, за дълги периоди от време - и грижите за здравето са на челно място.

Твърде малките обувки могат да доведат до поява на пришки, мазоли, мехури, невроми и бурсит в стъпалото. Така че, важно е да помислите за това следващия път, когато куцукате по тротоара, треперейки от болка.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser