Преминете към основното съдържание

Как да оцелеем по празниците?

8 съвета, за които не е никак рано, защото вече е декември
© iStock

Следващите 8 точки се отнасят не само за хората, които споделят философията на Гринч. Тези съвети ще помогнат на всички ни да си спестим до голяма степен стреса и излишното напрежение по време на задаващия си коледно-новогодишен период. И не, не е рано за тях, защото вече е декември, т.е. обратното броене започна.

Нека голямото стане малко

Разумното минимизиране и смирението са важни особено сега и се отнасят за всичко – брой подаръци, брой гости, брой социални ангажименти. Фокусирайте се не върху количествата и цената на закупените вещи, а върху даването и споделянето от сърце. Точно толкова, колкото е в синхрон с вашите лични граници (и бюджет).

Празнувайте по различен начин

Това може да скандализира някои хора, но ако сте готови да рискувате, организирайте Коледа във вашия дом два дни по-рано или по-късно от 25 декември. Нека е импровизирано, непринудено, за да бъде напрежението сведено до минимум. Освен времето можете да смените и мястото – прочетете следващата точка.


МИЛИ ДЯДО КОЛЕДА, ВРЕМЕ Е ДА ПОМИСЛЯ НАЙ-НАПРЕД ЗА СЕБЕ СИ!


Избягайте

Нямаме предвид да си изключите телефона и да се покриете у вас или някъде сам-сами (макар че защо не?). Просто тази година можете да не каните пълния списък с роднини, нито да им гостувате с всичките там задължителни коледни атрибути. Вместо това отидете някъде с партньора или семейството си. Излезте извън града, отидете на ски или в някоя селска къщичка в идилична обстановка. Изберете някакво място, на което никога не сте били. Това ще даде напълно нова перспектива на преживяването.

Забравете за перфекционизма

Ако пък сте твърдо решени да си останете в града и да организирате парти, си задайте следния въпрос: „Колко важно е за мен то да е „партито на годината“? Да се говори за него три месеца преди и още толкова след... Е, партито ви ще е по-хубаво, ако домакинът (т.е. Вие) е спокоен, лежерен, усмихнат. Затова откажете се от перфекционизма сега, това ще ви спести много стрес, напрежение и разочарования в идните дни и седмици.


5 ТРИКА, С КОИТО ДА ПОСРЕЩНЕТЕ ПРАЗНИЦИТЕ БЕЗ СТРЕС


Подарете добро

Намерете доброволческа и/или благотворителна инициатива във вашия район, която да ви допада, и се включете. Дали ще са дрехи и играчки за деца, лишени от родителски грижи, храна за някой приют за животни или топла вечеря за възрастен човек, резултатът ще е един и същ – ще подарите внимание и грижа на някого, който се нуждае от тях, особено по това време на годината. Освен това ще се почувствате удовлетворени.


БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТТА Е В ГЛАВАТА И СЪРЦЕТО, НЕ В ПОРТМОНЕТО


Помирете се със себе си

Ако искате да стартирате промени по отношение на вредни навици, поведение, взаимоотношения, първо трябва да се помирите със себе си. Самообвиненията и изобщо негативната нагласа спрямо собственото ни Аз и всичко, което ни се случва, няма как да позволят положителни промени.

Диетата също е важна

Коледно-новогодишните празници са време, в което повечето от нас прекаляват с храната и питиетата. Неизбежно е, винаги се случва. А след това се чувстваме некомфортно не само с трите килограма отгоре, но и с угризенията. Затова бъдете внимателни относно това, което ядете и пиете. И най-вече относно количествата.

Бъдете благодарни

Ние, хората, сме склонни да виждаме не това, което имаме, а това, което нямаме. А като се замислим, има толкова много други, които мечтаят за нашето – някои нямат дом, други нямат какво да сложат на масата си; има семейства, които не могат да имат деца, и деца, които нямат семейство; има болни и умиращи хора. Това време в годината е както време на смирение (което няма нищо общо с религия и бог, просто е граница между условно старо и ново) и обръщане към себе си, така и моментът, в който можем да сме наистина благодарни за всичко, което имаме.

История на коледната украса

Галерия

История на коледната украса

Сигурно вече сте украсили дома си празнично, но питали ли сте се откъде идват различните елементи на украсата и какво символизират те?

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser