Преминете към основното съдържание

Как да оцелеем по празниците?

8 съвета, за които не е никак рано, защото вече е декември
© iStock

Следващите 8 точки се отнасят не само за хората, които споделят философията на Гринч. Тези съвети ще помогнат на всички ни да си спестим до голяма степен стреса и излишното напрежение по време на задаващия си коледно-новогодишен период. И не, не е рано за тях, защото вече е декември, т.е. обратното броене започна.

Нека голямото стане малко

Разумното минимизиране и смирението са важни особено сега и се отнасят за всичко – брой подаръци, брой гости, брой социални ангажименти. Фокусирайте се не върху количествата и цената на закупените вещи, а върху даването и споделянето от сърце. Точно толкова, колкото е в синхрон с вашите лични граници (и бюджет).

Празнувайте по различен начин

Това може да скандализира някои хора, но ако сте готови да рискувате, организирайте Коледа във вашия дом два дни по-рано или по-късно от 25 декември. Нека е импровизирано, непринудено, за да бъде напрежението сведено до минимум. Освен времето можете да смените и мястото – прочетете следващата точка.


МИЛИ ДЯДО КОЛЕДА, ВРЕМЕ Е ДА ПОМИСЛЯ НАЙ-НАПРЕД ЗА СЕБЕ СИ!


Избягайте

Нямаме предвид да си изключите телефона и да се покриете у вас или някъде сам-сами (макар че защо не?). Просто тази година можете да не каните пълния списък с роднини, нито да им гостувате с всичките там задължителни коледни атрибути. Вместо това отидете някъде с партньора или семейството си. Излезте извън града, отидете на ски или в някоя селска къщичка в идилична обстановка. Изберете някакво място, на което никога не сте били. Това ще даде напълно нова перспектива на преживяването.

Забравете за перфекционизма

Ако пък сте твърдо решени да си останете в града и да организирате парти, си задайте следния въпрос: „Колко важно е за мен то да е „партито на годината“? Да се говори за него три месеца преди и още толкова след... Е, партито ви ще е по-хубаво, ако домакинът (т.е. Вие) е спокоен, лежерен, усмихнат. Затова откажете се от перфекционизма сега, това ще ви спести много стрес, напрежение и разочарования в идните дни и седмици.


5 ТРИКА, С КОИТО ДА ПОСРЕЩНЕТЕ ПРАЗНИЦИТЕ БЕЗ СТРЕС


Подарете добро

Намерете доброволческа и/или благотворителна инициатива във вашия район, която да ви допада, и се включете. Дали ще са дрехи и играчки за деца, лишени от родителски грижи, храна за някой приют за животни или топла вечеря за възрастен човек, резултатът ще е един и същ – ще подарите внимание и грижа на някого, който се нуждае от тях, особено по това време на годината. Освен това ще се почувствате удовлетворени.


БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТТА Е В ГЛАВАТА И СЪРЦЕТО, НЕ В ПОРТМОНЕТО


Помирете се със себе си

Ако искате да стартирате промени по отношение на вредни навици, поведение, взаимоотношения, първо трябва да се помирите със себе си. Самообвиненията и изобщо негативната нагласа спрямо собственото ни Аз и всичко, което ни се случва, няма как да позволят положителни промени.

Диетата също е важна

Коледно-новогодишните празници са време, в което повечето от нас прекаляват с храната и питиетата. Неизбежно е, винаги се случва. А след това се чувстваме некомфортно не само с трите килограма отгоре, но и с угризенията. Затова бъдете внимателни относно това, което ядете и пиете. И най-вече относно количествата.

Бъдете благодарни

Ние, хората, сме склонни да виждаме не това, което имаме, а това, което нямаме. А като се замислим, има толкова много други, които мечтаят за нашето – някои нямат дом, други нямат какво да сложат на масата си; има семейства, които не могат да имат деца, и деца, които нямат семейство; има болни и умиращи хора. Това време в годината е както време на смирение (което няма нищо общо с религия и бог, просто е граница между условно старо и ново) и обръщане към себе си, така и моментът, в който можем да сме наистина благодарни за всичко, което имаме.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser