Преминете към основното съдържание

Как да оцелеете по Великден, ако сте на диета

Кратък наръчник в 10 точки

© istock

Яйца, козунаци, шоколад, да не споменаваме агнешкото и виното... Задават се празнични, но и тежки дни и ако някои от вас са на диета, сигурно са вече в паника. Спокойно, няма нужда да заспивате преди Великден, за да се събудите след него, има няколко трика, които ще ви помогнат да оцелеете.

1. Създайте си правилна нагласа

Бих започнала с това, че Великден е един ден, но всъщност са... четири. Четири почивни дни, в които подреждаме маси, посрещаме гости или ние ходим на гости. Планирайте предварително хранителния си режим, кога, какво и по колко. Ясно е, че ще има много изкушения, но не е казано, че трябва да ядем като за последно. Великден е празник, а не повод за преяждане.

2. Размерът има значение

Яйцата, било то от кокошка или от шоколад, идват в най-различни размери. Умен ход ще е, ако заложите на по-малките. Проста аритметика.

3. Изпотете се

Много ще са вкусотиите, но не забравяйте: най-добрата защита е нападението. Затова действайте! Стартирайте всеки от почивните дни със здрава тренировка, по възможност високоинтензивна. Така ще ускорите метаболизма си, ще топите мазнини и ще работите за мускулите си.

4. Планирайте лакомствата за деня и се придържайте към плана

Решете предварително не само какво ще ядете, но и кога ще го ядете. Струва си да отделите време и да визуализирате този план, като си представите къде ще бъдете, какво ще ядете и как ще се чувствате след това. Най-важното е именно това: как ще се чувствате, след като приключите с храненето. Ако повторите в ума и представите си този план няколко пъти, ще ви бъде по-лесно да се придържате към него и ще се наслаждавате през целия ден, без да се чувствате виновни след това.

5. Пригответе си печивата сами

Или ги купете от пекарна, на която имате доверие. Така ще знаете кое какво съдържа. И помнете, че алтернативните подсладители невинаги са по-малко вредни от захарта.

6. Изкушения дебнат отвсякъде, но...

Вие бъдете подготвени. Никой няма да ви се разсърди (и да го направи, не е ваш проблем), ако откажете с думите: „Благодаря, изглежда много вкусно, ще си го запазя за по-късно.“ Дори на баба си дайте да разбере, че вие поставяте границите, не сме на по 10 години.

7. Шоколадът е полезен

Да, полезен е, но имайте предвид, че това се отнася за натуралния шоколад. Освен че е определян за суперхрана, той ще ви осигури и ендорфини. Потърсете шоколадови яйчица от натурален шоколад. Освен това е хубаво да знаете, че шоколадът е с нисък гликемичен индекс, т.е. той няма да причини резки пикове и спадове в нивата на кръвната захар. От друга страна, това е свързано с големите количества мазнини, които се съдържат в него, така че... консумирайте умерено.

8. Пийте вода

Нека бъдем честни, през празничните дни всички ще си кажем поне по веднъж „Наздраве“. Алкохолът, знаете, е един от виновниците за увеличаване на теглото, поради високото съдържание на калории и защото е малко вероятно да помислите за фитнес, ако сте с махмурлук. За да нямате махмурлук, редувайте вода и алкохол. Чашата вода след всяка чаша бира/вино ще предотврати дехидратацията, която алкохолът причинява.

9. Излезте навън

Метеорологичната прогноза обещава прилично време за сезона, без дъжд, така че просто излезте навън. Организирайте различни занимания със семейството и приятелите, например търсене на скрити яйца в градината, разходка в парка или излет край някоя екопътека.

10. Keep Calm & Happy Easter!

Диетите не са закон, престъпването на който ще ви коства главата. Вие определяте правилата. Важното е само да се чувствате добре в кожата си. Насладете се и се забавлявайте!

36 идеи за великденската маса

Галерия

36 идеи за великденската маса

Снимки: Pinterest

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser