Преминете към основното съдържание

Как да отслабнем с шоколад?

Питаме Лазар Радков – основател на Live to Lift, инициатор на кампанията #30за30 и автор на книгата „Яж шоколад и отслабвай“
Всяка храна има място в един хранителен режим.
Всяка храна има място в един хранителен режим. © iStock

Лазар Радков е известен в спортните среди със своите предизвикателства. Като фитнес инструктор и специалист по храненето, завършил „Нутриционистика“ в Германия, той инициира кампанията #30за30. Целта й е да мотивира 1 милион българи да тренират 30 дни – „времето, за което една ежедневна практика се превръща в навик“, по думите на Лазар.

Неговата книга „Яж шоколад и отслабвай“ (изд. Ciela) е синтез на всичко онова, което опитът и вдъхновяващият му пример могат да ви дадат – тренировъчна програма, хранителен режим, съвети в думи и снимки за упражнения, разтягане и масажи, плюс информация за хранителни добавки и справяне със стреса.

© Instagram

Откъде ти хрумна идеята да се отслабва с шоколад?

В един разумно построен хранителен режим – независимо дали някой друг го е направил за нас или ние сами следим какво слагаме в устата си и как то ни се отразява, абсолютно всяка храна може да намери място.

"Яжте богата, разнообразна храна"

Хранителният режим в книгата е построен така, че 90% от храненията да са с т.нар. „здравословни“ храни, т.е. богати на хранителни вещества и засищащи по-лесно апетита. Всички изследвания за храненето можем да ги дестилираме до следните два извода: 1) яжте богата, разнообразна храна и 2) не преяждайте.

Какъв беше твоят път до тези изводи?

Учех инженерство в Германия. Оставаха ми два семестъра до дипломирането, когато осъзнах, че последните 6 месеца съм прочел повече литература за храненето, отколкото през последните 3 години за инженерните науки. Смених специалността, ходих на треньорски курсове, изкарах сертификации. В един момент получих предложение да се върна в България и да практикувам това, което искам.

Колко време мина от тогава?

Вече 10 години.

© Ciela

Коя е най-драстичната промяна, която си виждал?

Много са. Имали сме хора, свалили по 20 кг за три месеца.

Предполагам, са хора с повече излишни килограми?

Да. Както и хора с подходящи гени и условия да свалят. И с подходяща настройка на ума. Имахме една дама, което тежеше над 100 кг. За две години свали половината си тегло и влезе в толкова добра форма, че сега води тренировки. Говоря за жена с професия, семейство, а не за момиче с много свободно време.

"Спим по-добре - горим повече мазнини"

В книгата обръщаш внимание на стреса и съня.

Ако те не са в разумни граници, не можеш нищо да постигнеш. При повечето хора под стрес се отваря апетитът за калорични храни. Също така, когато сме много стресирани, се изморяваме – не защото горим калории, а защото са ни се прецакали невротрансмитерите (една от системите, засегнати от стреса).

Сънят пък е много важен за мазнините. Спим по-добре – горим повече мазнини. А само една нощ ако не се наспим, на следващия ден енергията, която тялото ще използва, за да поддържа всичките си системи, ще е с 20% надолу, докато апетитът ще е с 20% по-висок.

Да кажем, че не съм се наспала и днес нямам сили за спорт. Грешка ли ще е да пропусна тренировката?

Не. Най-важното в този случай е довечера да си легнеш малко по-рано. Целта е следващите няколко дни да възстановиш силите си да спортуваш.

А в деня, когато си изморена, да отидеш все пак до залата и да направиш загряване. Ако ти дойде силичка, тренираш умерено, не на макс. Ако ли не, пак си на плюс – пишеш го „ден за мобилност“, в който се грижиш да си поддържаш ставите, т.нар. soft work.

© Instagram

Логично стигаме до съветите ти за масажи. За пръв път попадам на българска книга, която акцентира върху ползата не само от разтягането, но и от масажите.

Така е, фитнес индустрията не промотира здраве, а непостижими за повечето хора мечти. Да не говорим, че спортът не се изчерпва с фитнеса.

Тялото има нужда от разнообразно натоварване – от по-високо, сериозно натоварване 2-3 пъти седмично и много повече от нискоинтензивно натоварване. Ставания от стола от време на време, протягания, навеждания – това е солта на живота, това е, което движи лимфата.

"1 кг мускули има 15% по-малък обем от 1 кг мазнини"

Какво да правим обаче, ако по цял ден работим на бюро?

Настройте си аларма и на всеки 45 минути ставайте да се раздвижвате. Изправете се и стегнете дупето за 20-30 секунди, защото в седеж то е разпльокано през цялото време.

Наистина ли мускулите тежат повече от мазнините?

Да, но не чак толкова много повече. Разликата е едва 15%. Т.е. 1 кг мускули има само 15% по-малък обем от 1 кг мазнини. Не си представяйте петорна разлика, както показват някои крайно некоректни картинки в интернет.

© БЛО

Казваш, че кантарът в много случаи е противопоказен. Защо?

За хора, които са свалили много килограми, има по-голяма вероятност да задържат резултата, ако се теглят редовно. Но има жени, които са склонни да се психират, не отчитат, че теглото на човек варира в рамките на месеца и дори на самия ден. Те трябва поне за някакъв период да избягват кантара.

Съветвам хората да си правят снимки и да се мерят със сантиметър, освен на кантар. И да гледат онези мерки, които показват най-добър резултат.

"Има хора, които свалят по 10 кг за месец"

Колко е реалистичното време, за което можем да очакваме видима промяна?

На 30-дневните предизвикателства има хора, които свалят по 10 кг или по 8-12 см от талията за месец. Има и такива, които свалят по 2-3 кг, по 3-4 см.

Едните са с много бързи резултати в началото и за тях е предизвикателство да ги поддържат и да продължат да прогресират. Защото те са с нагласата, че лесно са постигнали промяната, а лесните неща по-малко ги ценим. Хората от втория тип имат потенциал дългосрочно да постигнат по-добри резултати.

А ако искаме спешно да влезем във форма за дадено събитие?
Когато пролетта някой ми заяви, че иска да влезе във форма за морето, отговарям, че сега е най-подходящото време да се готви за морето догодина.

Бързите предизвикателства винаги трябва да са в контекста на това, да стартираш ударно някакъв процес, който после да поддържаш с времето. Или ако си достигнал някакво плато, да разбиеш платото.

Но няма смисъл да ги правиш, ако го правиш „само за лятото“ и после не продължиш в същата посока.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser