Преминете към основното съдържание

Как да подготвим тялото и ума си за майчинството?

Свикнали сме да планираме всичко – от отпуска до развитието в кариерата. Наближи ли майчинството обаче, се пускаме по течението, а митовете и предразсъдъците ни пречат да подготвим тялото за този важен етап. Представяме ви разумната гледна точка към бременността
© iStock

Наскоро чух, че според съвременните лекари бременността продължава не 9, а 12 месеца. Не, това не е някакъв изненадващ ход на еволюцията (и слава Богу!), а идеята, че поне 3 месеца преди бременността бъдещата майка трябва да подготви тялото, разума и душата си за майчинството. Този подход е повече от разумен – всяка жена, преминала през изпитанието, наречено бременност, ще ви каже, че да се учите в движение не е добър вариант, ако искате безпроблемни и спокойни 9 месеца.

Осъзнат подход

Когато вземете решение да ставате родители, е препоръчително с партньора ви да се подложите на съвместно комплексно изследване, за да сте сигурни, че сте здрави и можете да създадете здраво дете. Дори и да смятате, че нямате основание за това, имайте предвид, че съществуват заболявания, които протичат без симптоми и представляват опасност при непланирана бременност. Не се притеснявайте, тези изследвания няма да ви отнемат много време, особено ако изберете пакетна услуга, каквато някои клиники предлагат. Освен стандартните кръвни изследвания и такива при гинеколог и уролог, може да ви направят и тест за съвместимост, тъй като понякога се оказва, че въпреки че и мъжът, и жената нямат здравословни проблеми, те просто не могат имат дете, което да е заченато по традиционния начин. Ако пък в семейството ви има наследствени заболявания или сте над 36 г. и това е първата ви бременност, то може би ще се наложи да си направите и генетични изследвания.


СТРИИТЕ СА КРАСИВИ!


В пълна бойна готовност

Дори когато жената е психически готова да има дете, тя невинаги е готова за това физически. Организмът й трябва да се настрои на вълната на здравословната бременност, за която всички органи и системи трябва да работят нормално. Специалистите препоръчват да започнете да планирате бременността не по-късно от 3 месеца преди предполагаемото зачеване. Обърнете се към специалист, който да провери състоянието на жлъчните пътища, за да се предотврати токсикоза (гаденето и повръщането в началото на бременността), а също така трябва да поработите и върху укрепването на имунната система, като започнете да водите здравословен начин на живот.

В най-добър вид

През тези 3 месеца, в които се подготвяте за бременността, се препоръчва теглото ви да остане стабилно. А това означава без жестоки диети или преяждане. Така че, ако все още има над какво да поработите, най-добре е да го направите сега. Изключете от диетата си всякакъв джънк, приемайте храни, богати на омега киселини, които са максимално естествени. Въобще – намерете своя начин да поддържате форма, без да пречите на здравето си.


БЪЛГАРСКИТЕ - НАЙ-МЛАДИТЕ МАЙКИ В ЕВРОПА!


Без кофеин

Свикнете да живеете без кафе. Не, даже не без него, а без кофеин, тъй като той се съдържа и в черния, и в зеления чай. Разбира се, няма да ви бъде никак лесно. Като за начало, можете да си определите един ден в седмицата, в който няма да пиете кафе. В популярната испанска уелнес клиника Sha, където кофеиновите напитки са напълно забранени, сутрин на гладен стомах се приема по една лъжичка сок от алое вера. Действа енергизиращо дори и при тези, които се кълнат, че сутрин не могат да си отворят очите без чашка еспресо. Имайте предвид обаче, че не е препоръчително да приемате алое вера по време на самата бременност, тъй като може да предизвика контракции.

Списък със задачи

Запишете си час при стоматолог, защото към лечение на зъбите ще можете да се върнете чак след като родите. По време на бременността рентгеновите снимки са напълно забранени. Освен това в този период се понижава концентрацията на калций, в резултат на което зъбният емайл се изтънява и може зъбите ви да започнат да се рушат. Недостигът на калции може да се отрази и на гърба ви, а на него и без това не му е леко. Затова преди и по време на бременността ходете на йога, пилатес или стречинг, както и на масажи за укрепване на мускулатурата на гърба.


НОВИ ДАННИ: КЪРМЕНЕТО НАМАЛЯВА РИСКА ОТ ДИАБЕТ


И все пак останете себе си

Загубата на красотата и формите на тялото е най-разпространеният страх сред бременните жени. Когато фигурата започва да се променя бързо, може да се появят стрии, но ако се подготвите своевременно, няма за какво да се притеснявате. Масажирайте тялото със суха четка, която подобрява кръвообращението и поддържа здравето на кожа. Четката трябва да бъде с естествен косъм – твърд, но не прекалено. Започнете от долната част на краката и продължете нагоре в посока на сърцето, избягвайки областта на гърдите, тъй като там кожата е най-нежна. Съсредоточете се върху местата, където най-често се появяват стрии – дупето, корема, долната част на гърба и бедрата. Когато приключите с масажа, си вземете душ, за да премахнете мъртвите клетки. Задължително нанасяйте обилно количество овлажняващи лосиони или олиа. Изберете продукти, които съдържат някоя или всички от следните съставки – карите, бадем, кокос, агран, пшеничен зародиш. Те са особено ефективни при профилактика на стриите. Главната ви цел е да подхраните и уплътните кожата ефективно.

Връщане към корените

Забравете за навика си да заспивате с телефон. По-добре си купете хубава книга за възпитанието и отглеждането на детето или пък в красив тефтер си записвайте мисли, задачи, адреси и контакти, които ще са ви нужни преди и след радостното събитие. И моля ви, не четете онлайн форуми или Facebook групи за бременност, раждане и отглеждане на деца! Може да ви се поиска никога да не сте забременявали. По-скоро се наслаждавайте на спокойствието, поспете си добре и си почивайте, преди да се появи бебето. После и да искате, ще ви е трудно.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser