Преминете към основното съдържание

Как да подредим у дома и да останем с ума си

Имаме нужда от това сега
© iStock

Време да сложите край на безпорядъка у дома. Но откъде да започнете? Първо, важно e да запомните, че разчистването не е само подреждане, а и разчистване на непотребните вещи. И ако си мислите, че не сте вехтошар, а сте заобиколен само от вещи, които ползвате, то помислете отново. Според британско проучване всяка средностатистическа къща е пълна с ненужни вещи на стойност средно 3450 паунда! Затова е време да запретнете ръкави и да се захванете с освобождаването на дома. Събрахме няколко съвета плюс идеи как и къде да съхранявате вещите си в последствие.

Защо трябва да разчиствате?

Редът вкъщи носи мир и вътре в нас. Според древногръцкия историк Диоген Лаерций, щом видял безкрайно многото неща, които се предлагат на пазара, Сократ казал: „Колко много неща, от които не се нуждая“. Ако не купувате вещи, от които не се нуждаете, няма да има хаос, който да оправяте. Или пък следвайте принципа на инвеститора Уорън Бъфет, който въпреки голямото си състояние, карал стара кола, защото калкулирал стойността на всяка покупка не в похарчените пари, а в парите, които е изгубил, защото не ги е инвестирал: „Купувайте само неща, които ще бъдете щастливи да задържите, ако пазарът затвори за 10 години“.


ПОДРЕДЕН ГАРДЕРОБ - ПОДРЕДЕН ЖИВОТ


Започнете от тези места

Балкони, мазета, шкафове, гардероби, под леглото или в гаража – това са местата, на които обичаме да складираме вещи. Отговорете на въпроса: „Ако сега трябваше да се местя, бих ли платила на някого да премести това?“. Ако отговорът е да, го запазете, ако не – заделете настрана, за да продадете, подарите или изхвърлите. Винаги се заемайте само с една зона, иначе ще се почувствате затрупани и ще загубите желание да продължите. А какво да правите с нещата, за които не сте сигурни дали искате да изхвърлите? Заделете ги в кашон, залепете го и го скрийте. Ако след три месеца нещо от тези неща ви потрябва, значи трябва да го запазите, ако не, изхвърлете го.

Извинения, за да не разчистите, и защо да не ги използвате

  • Може да ми потрябва някой ден – когато изведнъж се окаже, че тези 17 стъклени бурканчета наистина ви трябват, просто отидете и си ги купете.
  • Ще го поправя – ако не сте го направили повече от 6 месеца, никога няма да го направите. А ако имате деца, няма и да го погледнете в следващите 18 години. Така че – на боклука.
  • Ще ги запазя, за времето, когато отслабна – освен ако не е истински кашмир или дизайнерска дреха, тогава, когато по-слабото ви „Аз“ излезе на хоризонта, просто му купете нещо ново. Ако пък то така и не се появи, няма да имате куп тесни дрехи, които да ви се подиграват от гардероба.
  • Подариха ми го – и все пак не ви харесва. Чудите се как да кажете на любимата ви леля, че не събирате порцеланови фигурки, откакто бяхте на десет. Просто го направете! А събраната колекция подарете на някого, който наистина ще я оцени.

МАГИЯТА НА ПОЧИСТВАНЕТО У ДОМА


Основните правила на разчистването

  • Направете го бързо. Нищо фатално няма да се случи, ако домът ви е малко разхвърлян, нито пък целта на живота ви е да подреждате. Така че, когато се опитвате да подредите, скоростта е особено важна. Изберете една зона и действайте. След това спрете и се наградете с чай или шоколад.
  • Останете фокусирани. Целта на разчистването е да ви позволи да бъдете по-ефективни и да се наслаждавате на времето у дома, а не да губите време, търсейки нещо. Подредете сега, за да си почивате после.
  • Грижете се за нещата, които смятате да запазите. Щом стигнете до нивото, в което сте заобиколени само от вещи, които използвате и харесвате, ще бъдете по-щастливи, но и тези вещи ще издържат повече, защото ще имате време да се грижите за тях.
  • „Животът започва, когато подредите дома си“, казва Мари Кондо, авторката на бестселъра „Магията на подреждането“. „Използвайте времето и страстта си само за неща, които ви носят радост, това трябва да е мисията в живота ви. Убедена съм, че подреждането на дома ще ви помогне да освободите сърцето си“, казва още тя.

Вижте още идеи в галерията ни.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser