Преминете към основното съдържание

Как да получите най-хубавата стая в хотела?

В помощ на организирането на перфектната ваканция да разберем как функционират хотелите по света
© iStock

Ако поне веднъж сте планирали самостоятелно почивката си, то сигурно сте си задавали въпроси от рода - необходимо ли е да се обръща внимание на броя на звездите на хотела? Каква стая да предпочета - с изглед към морето, но по-малка или студио с прозорци към "райска градина"?

Как мога да получа ключовете от апартамент, но да заплатя като за обичайния "стандартна стая"?

Хотелите никога не снижават категорията на стаите си (downgrade) без знанието на гостите си. Това би бил голям удар за репутацията на хотела и няма икономически смисъл. Себестойността на всички стаи в хотела са едни и същи, а стаите, които се водят високи категории, са по-рядко свободни. За това, гостите са толкова радостни и доволни, когато чуят заветното, "Имаме удоволствието да Ви предложим по-висока категория стая по време на вашия престой като подарък". Точно така звучи любимият на всички upgrade.

Размерът на помещението е първото нещо, което гостите обръщат внимание влизайки в стаята.

Размерът, както се казва, има значение за бюджетните хотели. Всъщност, там той има най-голямо значение. Наистина, гостите в този сегмент избират стаите според тяхната просторност, а това определя и стойността на номера в хотела.

При най-скъпите и първокласни хотели, всичко е много по-сложно. По-състоятелните гости избират категории стаи, най-вече, въз основа на представите им за комфорт, атмосфера и цена.

Гледката от прозорците, приятният интериор, интересните дизайнерски решения, наличието на балкон или тераса, старинните мебели, картини, историята на номера или неговите известни гости са много по-важни от това колко кв.м. е стаята. Те имат достатъчно място у дома и търсят нещо повече. 

© The Coincidental Dandy/Flickr, Коко Шанел в апартамента си в Хотел Риц

Легендарната Коко Шанел тридесет и пет години от живота си е прекарала в един и същ хотелски апартамент в Париж в Риц.

Разбира се, мадмоазел Шанел е имала свой свобствен апартамент. И то в непосредствена близост, на улица Камбон, където се намира и нейният бутик.

На тази съща улица е и единият от "черните" изходи на Риц, от който мадмоазел Шанел редовно се е възползвала.

В собственото си жилище тя държи само безбройните си дрехи и приема известни гости, а в очарователния хотелски апартамент тя прекарва нощта. Всяка нощ. През всичките тридесет и пет години. Тук, легендарната Коко почива тихо в съня си.

Площта на известния апартамент "Шанел" (след пълната реновация на легендарния хотел) е по-малък с тридесет метра от най-големият им номер, кокто е 218 кв.м. В същото време, цената на двете стаи е една и съща. Но луксозният "Шанел" е почти винаги зает.

© iStock

Колко звезди трябва да притежава хотелът?

Легендарният хотел Риц в Париж има само "четири звезди". Но 4 * Grand De Luxe! Което е много по-престижно от стандартните пет. Французите имат своя собствена система за класификация. Burj Al Arab в Дубай или пекиснкият Morgan Plaza Beijing декларират "седем звезди". Защото... ами, защото така са си решили.

Трябва да се знае, че няма единна глобална система за класификация на хотелите. Тъй като няма единна глобална организация, която окичва хотелите със "звезди".

Според Световната организация по туризъм, системата за класификация е приета за хотелите в 83 държави. В 55 страни, за да притежаваш хотелския бизнес е нужен лиценз. В 32 страни хотелите могат да действат без официални документи. Класификацията в 48 държави се извършва от самостоятелна организация в съчетание с местните власти и закони.

Какво е "overbooking" и как да се действа, ако хотелът е пълен?

Ужасната английската дума "overbooking" е позната на много туристи. След дълъг полет, мечтата на вески е скоро да влезе в стаята, да хвърли багажа, да се съблече и да си легне. И тогава идва изненадата. С усмивка на лицето рецепционистът или управителят много учтиво, но твърдо казва тъжната новина - поради фрактура на двата крака и всичките пръсти на ръцете гостът на хотела не е могъл да освободи стаята на време. И безутешната му съпруга е на път да се върне от болницата в хотела и да залее всички със своите сълзи. Или друга история на ужасите - таванът в стаята през нощта падна, спука се водостична тръба, няма електричесто и всичката напаст се е случила само на вашата стая. 

Мислите си, това са пълни лъжи. Ами, да. Но истината също няма да ви помогне да си намерите свободна стая. С подобни неправдоподобни разкази хотелиерите са принудени да намалят интензивността на емоциите и да сведят до минимум последиците от разпален отговор от недоволните гости. Представете си, че това може да доведе до побой. А за нашите ширини и темперамент, това не е никак трудно да се представи. При подобни случаи на дублиране на стаи, туристите трябва да бъдат преместени в друг хотел.

Подобен е бил подходът на мениджъра на известен френски хотел. Тя е настанила гостите, подарила им е бутилка шампанско като компенсация за неочакваното неудобството. Докато управителят се отправя към колата си, едва избягва летящата след нея тежка бутилка.

Overbooking-ът не е наказуем за хотелиерите и не нарушава законните права на госта.

Въпреки това хотелиерите са длъжни да отговарят на определени условия - предложеният хотел трябва да бъде равен или на по-високо ниво, да бъде на едно и също място, стаята и категорията трябва да бъде една и съща или на по-високо ниво, а цената да остане също еднаква. Трансферът до другият хотел и помоща с багажа се предоставя за сметка на хотела.

В случай на overbooking на хотелите от същия клас (както, между другото, и авиокомпаниите) се споразумяват предварително помежду си за съвместни действия и тарифи и винаги са готови да си сътрудничат.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser