Преминете към основното съдържание

Как да правим префектни снимки само с телефон?

ELLE се свърза с Александър Тодоров, който ни даде няколко добри съвета как да подобрим фотогафските си умения.
© Александър Тодоров - quasar art

 

Следвайте точките в този ред:

- Всяка снимка, снимана с каквото и да е – от пинхол камерка до фотоапарат за 50 000 долара - се нуждае преди всичко от добра идея, композиция и естетика, предадени в точните тонове. Само това е достатъчно на една снимка да има необходимите заряд и емоция. Следователно преди да направите добрата снимка е необходимо да се запознаете с техниките и правилата на снимане, които са лесно достъпни в интернет.

- Най-добрата камера е тази, която носите със себе си. Няма нищо по-безполезно от скъпа камера стояща в шкафа, когато пред очите ви се изреждат мигове, които искате да превърнете в уловени спомени.

- ОК, имате в себе си само телефона си. Няма проблеми. Ако имате възможността да се подготвите за снимката можете да следвате тези стъпки – почистете обектива на камерата, тъй като телефоните ни се покриват с пръстови отпечатъци постоянно; настройте камерата – повечето нови модели телефони имат ръчни настройки за камерата – възползвайте се от пълния контрол над техниката; ако сте ентусиасти – снимайте в RAW (това си го гуугълнете, темата е обширна). Пробвайте някои от специалните режими на камерата ви – HDR или панорама – лесни са за използване и понякога са единственият начин да уловите това, което искате.

© Александър Тодоров - quasar art

- Внимавайте какво влиза в снимката ви, заиграйте се с предния и задния план. Ако снимате пейзаж – избягвайте сцени, където слънцето е точно зад гърба ви или е високо в небето (по обяд). Идеални за пейзажи са сутрин след изгрев слънце и вечер преди залез. Пробвайте снимка от по-високо или от по-ниско и съблюдавайте композицията на кадъра (за това има помощни линии, които можете да извикате от настройките на камерата ви). Освен ако нямате втори зуум обектив на телефона си, избягвайте портретите в близък план. Моделът ви ще ви благодари.

- Направили сте кадъра. Сега му вдъхнете живот, емоция. Цифровият кадър обикновено е плосък и безцветен или в други случаи твърде точен в цветовете си с това, което реално сме видели. Поиграйте си с някой редактор, но от по-сериозните – като например Snapseed. Бъдете винаги умерени в редакцията на изображенията и се постарайте да избягвате твърде смелите филтри. Стикерите и рамките са забранени, ако искате да ви вземат сериозно.

- На края - винаги гледайте скептично върху снимките си. Самокритиката е най-прекият път към успеха в това изкуство. Тя ще ви кара да четете повече и да учите повече за фотографията.


Наскоро платформата за фотография VSCO оцени високо една от снимките на Александър:

Вижте още от портфолиото на фотографа:

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser