Преминете към основното съдържание

Как да преживеем Великден с роднините?

1. Надежда всяка тука оставете...
© istock

Семейните празници предполагат и семейни събирания. Често самата мисъл за това е толкова напрягаща, че сме способни сами да помрачим настроението си. Има обаче няколко трика, с които да направим нещата по-лесни.

1. Надежда всяка тука оставете

С думите на Данте Алигиери от „Божествена комедия“ започвам неслучайно. Първо, защото, нека бъдем честни, няма как да променим роднините си, нито пък можем да имаме контрол върху всичко онова, което ни изкарва от равновесие при всяка среща с тях и ни вкарва в малък ад. И второ, защото много по-мъдро би било да приемаме нещата като комедия, а не като трагедия.

2. Нищо лично

Точно в секундата преди да избухнете, си спомнете, че нищо не трябва да приемате прекалено лично. Как хората действат и се държат, е отражение на тях самите. Това няма нищо общо с вас.

3. Планирайте предварително отговорите си

Бъдете готови за досадни въпроси за личния ви живот. Неомъжени сте или сте омъжени, но нямате деца; наскоро сте се разделили с партньора си или имате нов такъв; напълнели/отслабнали сте; сменили сте си прическата; направили сте си татуировка... Ще ви питат за всичко, без значение какво се е случило с вас през изминалите месеци. Подгответе си отговорите така, че да са достатъчно обрани и категорични.

СТОП! ТОВА СА МОИТЕ ГРАНИЦИ

4. Оммм

Когато някой ви разстрои с нещо, което е казал, не избухвайте, нито преглъщайте гнева си. За да се успокоите, просто се оттеглете за момент. Намерете си кътче в дома, където да останете за няколко минути насаме със себе си, или просто се разходете из квартала. Дишайте. След глътката свеж въздух и дистанцирането от първоначалната емоция можете да пристъпите към едно по-спокойно обсъждане.

5. Създайте си радостните моменти сами

Това е реалният живот, не очаквайте съвършенство. Опитайте се сами да създадете приятни и специални моменти. Облечете си най-красивата рокля, направете много снимки, насладете се на чаша вино и любимия си филм или просто на присъствието на близките си, без да очаквате много. Все пак нищо никога не се връща, така че е добре да се постараете да извлечете най-доброто от настоящия момент.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser