Преминете към основното съдържание

Как да преодолеем свенливостта?

Даваме ви 9 практични съвета
© iStock

Има ли спасение от срамежливостта? Как да се преборим с нея? Все въпроси, на които ни се иска да намерим отговори. Всъщност има как да преодолеете свенливостта си, но ще е нужно да положите малко усилия и воля

Длъжни сме да ви предупредим, че ако положението ви е много тежко, то е най-добре да се обърнете към психолог. Ако обаче искате да се преборите сами, следвайте нашите 9 съвета. И започнете сега!

1. Преборете се с паниката при среща с непознати, използвайки техниките на емоционалното отпускане – например равномерно дишане. Другият вариант е да отвлечете вниманието на мозъка си, като се ощипете или стиснете ръце.

2. Запомнете, че хората се интересуват най-вече от себе си, което предполага да им задавате открити въпроси за тях самите, мнението им по даден въпрос, професията им и т.н. Събеседниците ви ще бъдат поласкани от вашето внимание, не се съмнявайте в това.

3. Овладейте техниката small talk или умението да поддържате разговор, който е „за всичко, но и за нищо“. Много хора не виждат смисъл в такива разговори, но всъщност те имат своята важна роля, тъй като отпускат обстановката, дори и при бизнес среща. Правилата са прости – задавайте кратки и лесни въпроси (какво работите, колко деца имате и т.н.); направете комплимент на събеседника си; помолете за помощ (например попитайте онзи секси мъж откъде можете да си поръчате питие); винаги започвайте разговора с теми, които не са лични (например обсъдете музиката на сватбата, на която присъствате); кажете и няколко неща за себе си, но не прекалено лични и без да обсебвате разговора.

4. Бъдете искрени! Главният проблем на срамежливите хора е страхът, че околните може да им се подиграват. Това, с което можете да обезоръжите събеседника си, е вашата искреност. Когато човек види, че сте откровени с него, той ще го оцени и ще започне да ви възприема насериозно.

5. Подгответе се за събитието, на което отивате. Разберете какви хора ще бъдат там, помислете какво можете да си говорите с тях. Ако имате време, можете дори да изрепетирате сценарий на разговорите.


(БЕЗ)СРАМНО ЛЯТО


6. На шумен купон започнете разговор не с най-общителния гост, а с някого, който се стеснява също като вас. Това ще предизвика признателност у вашия събеседник, а и ще ви облекчи в търсенето на тема за разговор – все пак вие вече имате нещо общо.

7. Излезте извън границите си на комфорт – няма как да постигнете големи промени в живота си, ако не сте достатъчно смели. Ако правите непривични за вас постъпки, в бъдеще време ще ви бъде леко да се решите на запознанство с нов човек.

8. Не дружете с хора, които ви потискат по някакъв начин. Става въпрос за онези идеални момичета, чието тяло искате да имате, но знаете, че няма как да си удължите краката толкова.

9. Престанете да бъдете скептик. Трябва да имате реална представа за себе си. Знаете, че ръцете ви не изглеждат толкова добре – носете тениски, а не топове без ръкави. Не сте ходили на педикюр? Ами сложете чехли със закрита предна част. Разбирате идеята. Ако се чувствате добре, това ще ви направи по-малко срамежливи, защото голяма част от свенливостта се дължи на комплексите.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser