Преминете към основното съдържание

Как да превърнем балкона си в истинска градина

Вдъхновяваме се от французойките и италианките и открадваме няколко трика от професионалните градинари

© iStock

Ако не разполагате с двор, то със сигурност имате балкон. И е време да започнете да мислите за него като за част от дома. От голо и скучно пространство или склад бихме могли лесно да превърнем балкона в разкошна градина и любимо кътче, където да пием кафето си сутрин или розето вечер. Или просто да релаксираме с книга в ръка и приятна музика. В зависимост от размерите на балкона можем да сложим малка маса с един или два стола, пейка, възглавници. Но не и преди да сме се погрижили за основното – цветята. Все пак започнахме с градината.

Можем да експериментираме, като започнем сега. Mожем да ползваме и вече наличното в дома си, като го изнесем навън, но по различен начин този път. А можем и просто да си направим план за действие на първо време.

© iStock

Цветята

1. Не количество, а качество

Започнете с няколко растения, които изискват минимална поддръжка. Докато добавяте постепенно и други, формирайте знанията си, като четете и записвате неуспехите си. Така ще изградите и увереност, която ще ви помогне да продължите. Ако балконът ви е малък, не мислете, че трябва да избягвате големите растения. Няколко големи растения биха изглеждали значително по-добре в сравнение с навалица от малки саксийки. Стремете се към баланс и структура – заложете на ниски и високи растения, като първите поставите в предната част на балкона, докато вторите нека са в ъглите.

2. Видове растения

За да имате зеленина дори и през зимата, заложете като база на вечнозелени растения (чемшир, евкалипт, лаврово дърво и др.). Добавете за разнообразие и разкош сезонно цъфтящи чрез семена и луковици (хортензия, петуния, бегония, трицветна теменуга, мушкато, оксалис, калибрахое, карамфил, фуксия и др.). Симпатични членове на балконската ви градина биха били и чери доматите, лютите чушлета, саксийните ягоди, зелените подправки. Пълзящите и увивните растения пък биха допринесли по неповторим начин към атмосферата, освен това ще създадат и сянка, под която да се разхлаждате в горещите дни. За омайващи ухания включете във вашата балконска градина босилек, лавандула, градински чай, розмарин, нискорастящ ароматен тютюн.

3. Слънце vs сянка

Ако имате слънчев балкон, най-подходящите растения за него са тези, които могат да се справят с липсата на вода. Има причина всички растения Geraniums (здравец, мушкато, часовниче и др.) да обсипват буквално всеки балкон в средиземноморските страни. Петунии, калдъръмче, дребни гергини, годеции, латинки също обичат слънце. Пробвайте и житните, те процъфтяват при всякакви сухи условия. Ако балконът ви е сенчест, заложете на растения с едри листа и на такива, които виреят в джунглата (бамбук, хоста, фатсия и др.). Те ще създадат страхотна атмосфера, освен това някои от тях са вечнозелени.

4. Цветова палитра

За да не претрупвате визуално пространството, се опитайте да съчетаете максимум три цвята, като не броим зеленото. Балкончето ви би изглеждало като творение на професионален градинар, ако комбинирате няколко нюанса на един и същи цвят, например розово или лилаво. Можете да се спрете и на бяло плюс два нюанса синьо. Ако изберете само лилаво в два нюанса, да речем, можете да добавите контрастен цвят – жълто или червено. Ефектът ще е впечатляващ.

Съдовете

1. Саксии, кашпи

Подберете ги в един и същи цвят. Така ще избегнете нежеланото визуално претрупване на пространството. Ако ползвате кашпи, правилото е същото. Помислете и за саксии на стената, ако има такава възможност. И отново, малкият балкон не означава задължително малки саксии и малки растения – напротив. Само се погрижете да има структурирана подредба.

2. Контейнери, сандъчета

При контейнерите заложете също на големите размери. Големите контейнери съдържат повече почва, а това означава по-малко стрес за растението, което живее вътре. То ще има повече шанс за здравословен растеж, а и чисто естетически пропорциите на по-големите контейнери изглеждат по-добре, както вече стана ясно.

3. Хоризонтали и вертикали

Не забравяйте да използвате вертикалите на своя балкон. Не подреждайте просто на пода саксии, стените са не по-малко важни за декориране на пространствата. Дори таванът – окачените саксии (с петуния, лобелия, латинка) са красив акцент, който не бива да пропускате.

4. Декорацията

Тук се включват камъчета, стъклени топчета, дървени стърготини и др. Те имат двойна функция – придават общ естетичен завършек на всичките саксии и контейнери, освен това задържат влагата в почвата за по-дълго време. Затова не ги пренебрегвайте. Симпатични са и металните аксесоари във формата на животни, цветя и т.н.

© iStock

Поддръжката

След като засадите/подредите балконската си градина, всяко време, което можете да спестите от поддръжката, означава повече време за релакс там.

  • Заменете лейката с маркуч.
  • Гранулите торф ще повлияят положително на способността на почвата да абсорбира влагата, т.е. ще има нужда от поливане по-рядко.
  • Уредът за автоматично поливане държи резервоар с вода, която бавно се просмуква в почвата, когато има нужда; трябва само да се пълни веднъж на всеки две седмици.
  • Системата за капково напояване е нещо, което заслужава да се обмисли, ако решите да инвестирате в дългосрочен план.
  • Тавите за саксии, използвани под контейнерите, ще задържат водата, което означава, че ще се налага да поливате по-рядко.
  • Предвидете и боклука – мъртви листа, стари цветя, пръст, различни отпадъци при почистване. Поставете кошче на балкона, както и четка и лопатка, за да не трябва всеки път, когато ви потрябват, да влизате вътре.
  • Не пренебрегвайте безопасността. Уверете се, че разполагате с добър дренаж и че не сте натоварили балкона с прекалено голяма тежест.
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser