Преминете към основното съдържание

Как да работите под напрежение така, че да запазите здравия си разум

Какво можете да направите, ако започнете да усещате, че ви идва в повече?

© iStock

Днес говорим не само за бърнаут, но и за всичко онова, което може да ви напрегне, натовари, стресира, депресира на работното ви място. Което, съгласете се, не е само работата. Това може да са колеги, крайни срокове, неспирният новинарски поток, дори личният ви живот и т.н., и т.н.

Научете се как да се изключвате и да презареждате

Ако няма как да не правите нищо, пробвайте да се отпускате от време на време, дори и за десетина минути. Има различни дихателни техники, които успокояват, има различни приложения за медитация. Открийте своя начин, чрез който да се откъсвате от всичко за малко, за да презаредите батериите си. Жизненоважно е понякога.

Бъдете отборен играч

Натоварили сте се да вършите всичко сами? По-добре помислете пак. Защото веднъж след като сте вдигнали летвата високо по отношение на обема работа, която можете да поемете, такива ще са очакванията към вас и занапред. Не е срамно да споделите с прекия си шеф как се чувствате. Това не означава задължително, че не се справяте – всеки си има предел, отвъд който нещата не са здравословни. Освен това колегите, които работят заедно в екип и се подкрепят, могат да намалят новата на стрес. Ето защо се старайте да допринасяте за екипността и за здравословната атмосфера в офиса.

Подредете приоритетите си

Когато се чувствате под натиск, единственият начин да излезете от омагьосания кръг, е като преосмислите своите приоритети. Какво да остане и какво да отпадне? От кое да започнете и кое може да почака? Когато подредите всичко и имате ясен план, а не хаос в главата си, ще посветите по-голямата част от времето си за постигане на целите. Освен това чувството на удовлетворение от това, че сте приключили задачите си навреме и успешно, ще повиши цялостното ви удовлетворение от работата и увереността ви.

Внимавайте с прокрастинацията

Прокрастинацията (понятие от психологията, накратко: склонност към отлагане за после, до последния възможен момент) може да е понякога и част от тайм мениджмънта, но когато започнем да отлагаме големите и важни задачи, няма да стигнем до никъде. Те ще се трупат, а с тях и напрежението и паниката в един момент, че не можем физически да се справим с всичко. Затова приоритизирайте (прочетете отново горната точка). Има и още един тънък момент – прокрастинацията от работното място може да прехвърлите и в други части на живота си и така да задълбочите проблеми, свързани например със здравето ви, с взаимоотношения и др. А това само по себе си не е добре.

Помислете спокойно

Ако започнете да усещате ранните признаци на бърнаут – леко цинични сте, раздразнени, изтощени или преуморени по време на работа, тогава си дайте време за размисъл. Разгледайте ситуацията, като обхванете общата картина, но и малките детайли. Имате ли способността да променяте нещата, които ви стресират на работното място? Харесва ли ви ролята ви? Чувствате ли се удовлетворени? Ако работите в друг отдел и имате по-малко работа, ще се чувствате ли по-малко претоварени? А ако работите в нова компания или изцяло промените сферата? Може би основната част от стреса ви идва от колега, от определена задача, дори от нещо извън работата?... Анализът на вашата ситуация може да ви покаже дали става въпрос за временно безпокойство или за нещо по-сериозно. Но не се тревожете – просто започнете да променяте нещата, които можете да контролирате, и работете върху приемането на онези, които не можете да контролирате. Приемането не означава непременно примиряване, а осъзнаване и решение. Успех!

Как да се справим с прокрастинацията?

Вижте повече

Как да се справим с прокрастинацията?

Защо обичаме да отлагаме и как да се справим с този проблем

Къде минава границата между работата и личния ни живот?

Вижте повече

Къде минава границата между работата и личния ни живот?

Сега звъннете на най-добрата си приятелка, с която не сте се виждали от... месеци, или на сестра си, на която бяхте обещали онези мъфини още преди...

 Как да се научим да помагаме на другите, но и те да помагат на нас

Вижте повече

Как да се научим да помагаме на другите, но и те да помагат на нас

Или кои са стъпките, с които да се научите на човекотерапия

Бърнаут: синдромът на професионалното изтощение

Вижте повече

Бърнаут: синдромът на професионалното изтощение

Кои са симптомите? Как се преодолява?

Още по етикети

работа , кариера , стрес
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser