Преминете към основното съдържание

Как да разберете истинската възраст на кожата си само за няколко секунди?

Просто се ощипете добре и вижте резултата

Според учените кожата ни остарява под въздействието на свободните радикали, заради които клетките постепенно губят основните си функции. Но колко бързо се случва това? Независимо от биологичната възраст на кожата ви („според ЕГН-то“), можете да направите обикновен „тест за еластичност“, който е измислен от американски пластични хирурзи. Всичко, което трябва да направите, е да стиснете кожата на опакото на дланта си с палеца и показалеца си и да я задържите за пет секунди; след това се отпуснете и пребройте времето, необходимо за окончателното й изправяне. (Гледайте много внимателно.) Ако искате да получите реални резултати, ръката трябва да е в покой. Колкото по-кратко е времето, толкова по-ниска е функционалната възраст.

Сега оценете резултата си:

 • 1-2 секунди = кожата ви е под 30 години
 • 3-4 секунди = 30-44 години
 • 5-9 секунди = 45-50 години
 • 10-15 секунди = 60 години
 • 15-35 секунди = 70 години
 • 36 секунди или повече = над 70
 • Ако забележите, че еластичността на кожата не съответства на биологичната ви възраст (тестът показва, че е по-стара), е време да направите поне минимални промени в начина си на живот, за да забавите процеса на стареене. Първо, намалете приема на захар (тя трябва да заема не повече от 10% от общите ви калории, включително не повече от два сладки плода на ден). Уверете се, че винаги нанасяте слънцезащитни продукти върху лицето, шията, ръцете и деколтето си (или използвайте овлажнители с надежден SPF) всеки път, когато излизате.

  Наспете се! Сладкият, спокоен сън не по-малко от 8 часа помага да загубите 5-10 години. Освен това храненето ви трябва да е богато на антиоксиданти, а сутрин правете медитативни практики, които удължават младостта на клетките.

  messages.loading
  Горе
  ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser