Преминете към основното съдържание

Как да разкодирате погледа на мълчаливеца

Виждате „нещо“ в очите му, но той упорито мълчи? Надникнете в тях като през прозорец към душата му!
Ще го разберете и без думи
Ще го разберете и без думи © iStock

Виждате „нещо“ в очите му, но той упорито мълчи. Има начин да прочетете всичко, което искате да знаете, само по погледа му, смятат специалистите по езика на тялото. По техни данни, така или иначе едва 7% от комуникацията ни е чрез реално казаните думи. Останалите 80% + 13% са съответно за езика на тялото и за интонацията.

В това отношение очите са особено силен индикатор и неслучайно казваме, че са прозорец към душата. В зависимост от посоката, в която събеседникът ви насочва погледа си например, можете да разберете дали си измисля или говори за реално случили се събития.

Когато чертаем хода на събитията, обикновено си представяме графика, в която отляво е миналото, а отдясно – бъдещето

Защото маниерът на насочване на очите при всички хора се основава на представата ни за хода на времето. Когато чертаем хода на събитията, обикновено си представяме графика, в която отляво е миналото, а отдясно – бъдещето. Когато формираме нов обект в съзнанието пък, поглеждаме нагоре.

  • Така че, ако човек движи нагоре и наляво очите си, значи си припомня образи от миналото. Когато ги движи нагоре и надясно, си измисля или представя нови неща.
  • Движението наляво по хоризонтала означава припомняне на звуци, шумове, мелодии, докато движението надясно означава моделиране или създаване на звуци и шумове (хоризонталното движение на погледа е свързано със слуховия център в мозъка).
  • Ако поглежда надолу и наляво, събеседникът ви си припомня усещания и емоции или пък води вътрешен диалог със себе си. Гледа ли надолу и надясно, може би мечтае за нови усещания.
  • Зениците са индикатор за отношението към даден човек. Свитите подсказват, че събеседникът ви изпитва неодобрение – към вас или към човек, за когото разговаряте. Разширените зеници могат да са знак за емоции като гняв, страх или желание за секс.
  • Появата на асиметрия между двете половини на лицето при дадена гримаса може издава неискреност и прикритост, но е трудно уловима, защото се случва за секунди.

Внимание: разчитането на погледа важи, ако разговаряте с десничар. При хора, служещи си с лявата ръка, е възможно да се наблюдава огледална смяна на движенията на очите.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser