Преминете към основното съдържание

Как да различите любовта от страстта?

5 признака на нездравословната връзка
© iStock

Според психолозите истинската любов се характеризира със същите характеристики като истинското приятелство – еднакви цели в живота, жизнени принципи, убеждения и изисквания един към друг. Така че, да направим разлика между страст и любов изглежда лесно. Ако обаче още не сте изяснили какви са точно чувствата ви, ви предлагаме 5 признака, които ще ви помогнат.

Първи признак

Ако в присъствието на партньора си изпитвате безпокойствие и сърцебиене, а светът престава да съществува (изглежда така, сякаш не може да се фокусирате върху нито една задача), налице са всички признаци на физическа зависимост от човека. Дори ако след няколко месеца тези усещания не са заменени от спокойствие и отпускане в присъствието на избраника ви, трябва да „биете тревога“ - има риск от развиване на подсъзнателна зависимост от партньора, която едва ли може да доведе до нещо добро. Хармонични са тези отношения, които носят спокойствие и перманентно чувство за защитеност.

Втори признак

Постоянно искате да сте до партньора си, а ако не сте заедно, го засипвате със съобщения с въпроси къде е и какво прави. Повярвайте, тоталният контрол е най-лошият начин да привържете към себе си някого. Рано или късно това ще му дотежи и ще започне да крие местонахождението си от вас, само за да отвоюва малко лично пространство.

Трети признак

Всеки конфликт завършва в леглото. От една страна това е не толкова лоша възможност да разпалите страстта в отношенията си. Но трябва да ви притеснява по-скоро фактът, че не успявате да разрешите проблемите си по пътя на конструктивен диалог.

Четвърти признак

Страстта се превръща в зависимост в момента, когато сексът отива на втори план, но необходимостта от ярки емоции остава. Тогава започвате да създавате конфликти без причина. При двойките, които се обичат, всичко се случва точно обратното: след като първите месеци, изпълнение със страст приключат, започват гладки отношения, в които всеки партньор се чувства спокойно.

Пети признак

Всепоглъщащата страст може да ви изиграе лоша шега. Заради това, че изпитвате зависимост от партньора си и се боите да загубите „източника си на емоции“, започвате да му прощавате иначе непростими неща: грубост, пренебрежение, подигравки... Имайте предвид, че един истински обичащ ви мъж няма да си позволи да ви оскърби, а обратното – ще се старае да печели постоянно доверието ви и ще ви кара да се чувствате уверена в любовта му.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser