Преминете към основното съдържание

Как да различите обикновеното безпокойство от депресията?

Въпреки припокриването на симптомите на двете състояния, особено когато се появяват едновременно, има няколко съществени разлики между тях
© istock

Въпреки припокриването на симптомите на двете състояния, особено когато се появяват едновременно, има няколко съществени разлики между безпокойството и депресията.

Енергията

Безпокойството често е свързано с излишна енергия. Тя може да се прояви под формата на изпотяване или треперене например. Чувстваме се „на ръба“ – сякаш всеки момент ще паднем, ще се срутим, ако не започнем веднага да се движим.

Депресията, от друга страна, води обикновено до загуба на енергия. Чувстваме се изтощени, летаргични, липсва ни каквато и да било движеща сила или мотивация за действие.

3 МИТА ЗА ПАНИК АТАКИТЕ И КАКВА Е РЕАЛНОСТТА ЗАД ТЯХ

Мислите

Безпокойството се изразява в притеснения, че може да се случи нещо лошо. Мислим трескаво, прехвърляме различни сценарии в главата си, проектираме в бъдещето. Умът ни е буквално претрупан, всяка следваща мисъл е по-шумна от предходната.

Депресията създава чувство за безнадеждност. За бъдещето не се тревожим толкова много, дори преставаме да мислим за него, защото вярваме, че лошите неща така или иначе ще се случат. Или ако мислим за него, го виждаме мрачно и неизбежно. Шумът и безпорядъкът на безпокойството се заменят от общо чувство на страх и отчаяние за бъдещето.

СОФИ ТЪРНЪР СПОДЕЛИ, ЧЕ Е ИМАЛА ОСТРА ДЕПРЕСИЯ ЗАРАДИ СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

Емоциите

Безпокойството може да произведе изключително богата палитра от емоции. Сред тях са тревожността, гневът, угрижеността, нервността, раздразнителността.

Депресията често предизвиква липса на емоции освен общо дълбоко вкоренено чувство на тъга и безсмислие.

ЕМОЦИИТЕ ПРОМЕНЯТ ЦВЕТА НА ОЧИТЕ

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser