Преминете към основното съдържание

А можем ли да създаваме приятелства?

Три лесни съвета за по-лесно общуване
© Shutterstock

Едно от трудните неща на това да бъдеш възрастен, е, да създаваш истински приятелства. Това никой не ви го казва, а е истина, която узнаваме сами с практиката. Социалният ви кръг се променя с промените, които настъпват в живота ви. Изведнъж настъпва моментът, в който времето за срещи с приятели започва да става все по-малко. Тогава се замисляме какво всъщност се случва и какви са приоритетите ни? Как да запазим добрите си отношения с тези, които доскоро са ни били близки или как да изградим такива с хората, с които се запознаваме?

Има три лесни стъпки за това как да разширите кръга със социалните си контакти и да изградите приятелства.

1. Излизайте с приятелите на ваши приятели!

Често това са хора, с които бихте си допаднали. Канете ги на ваши поводи, включвайте ги в списъка за концерти или за разходки в планината. Често в този списък могат да влизат и хора, с които се познавате по работа. Погледнете ги с други очи и разчупете формалния начин на общуване с тях.

2. Запознавайте приятелите си, които не се познават помежду си.

Хората обичат да се събират с подобни на тях. Това се отнася особено за професионалните кръгове. Един предприемач иска да излиза с друг – имат много общи теми и интереси. Помислете кои от вашите приятели биха си допаднали с други, с които не се познават, и ги включете в следващото излизане на вечеря или на клуб.

Това ви позиционира в техните очи като човек, който познава хората. Много скоро ще започнат самите те да ви канят в техните среди, а това ще доведе до разширяване на собствения ви социален кръг. Истината е, че рядко хората поемат подобни инициативи, а си заслужава!

3. Направете място в календара си!

Много хора на покани за срещи с приятели почти винаги отговарят с дежурната фраза „Нямам време!“. Дори и за най-добрите си приятели е добре да планирате срещи в календара и да намерите време да изкарвате време заедно. Стивън Кови в своята книга „7 навика на високо ефективните хора“ споделя идеята за „емоционална банкова сметка“ - трябва да влагате в отношенията си с хората, да ги развивате, като правите „депозити“ в тази сметка, като прекарвате време с тях отново и отново.  

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser