Преминете към основното съдържание

Как да реализирате нов проект, колкото и трудно да изглежда

Има 5 думи, които трябва да осмислите наново

© iStock

В момента може да изглежда трудно и невъзможно осъществяването на нови проекти, но... поемете си въздух, вдишайте дълбоко и издишайте бавно 10 пъти. Дори ако вече сте си изгубили работата. Или най-вече заради това. После си припомнете тези пет думи, които са ни път, но и спирачка понякога. И не забравяйте да бъдете оптимисти. Въпреки всичко.

ИСКАМ

С тази дума започва всичко в живота ни. Но не е лесно да определите какво точно искате. Още по-трудно е да решите дали това, което искате, е наистина ваше желание. Или е плод на стереотип и социални норми. Когато изясните дали целта е ваша, а не чужда, всичко си идва на мястото: мотивациия, търпение и постоянство. Целта става реална, когато изразява истинските ни желания. Тогава започваме да я живеем. Често именно тогава откриваме истинското си Аз.

МОГА

Ясно е какво искате, а какво можете? Оценете правилно своите ресурси и възможности. Това може да развали настроението ви и да осуети стартирането на проекта. Важното е да не се опитвате да се залъгвате, а да имате реална представа за ситуацията. Трябва да оцените не само външните си ресурси – финансови и организационни, но и вътрешните – знания, навици, квалификация.

ТРЯБВА

Може да сте почитател на здравословния начин на живот и да искате да пишете книги по темата, но въпросът, който трябва да намери отговор преди всичко, е има ли пазар за това. Може да имате идея за фантастичен проект, но той да не е нужен на никого. В момента нещата се променят не само тук, но и в световен мащаб, така че всички трябва да сме много адаптивни. Огледайте се, мислете далновидно и спокойно, прегледайте контактите си, обмислете дори общи проекти с приятели. Трябва да определите коя ще бъде аудиторията ви, кои са конкурентите ви, на какви печалби може да разчитате, как ще насърчавате бизнеса си... Така ще оформите триадата искам-мога-трябва. Задачата ви е да намерите баланс между тях. Ако прецените, че този проект „ще го бъде“, следващите ви стъпки са да направите бизнесплан и да действате.

ПРОМЕНЯМ СЕ

Започвате нов живот! Може и да не ви се иска, но е факт. Какво означава това? Трябва да се освободите от всичко старо или от всичко, което ви тежи от миналото и ви спира да вървите напред. Съсредоточете се върху новото, което ще ви движи напред. Задачата ви, както споменахме по-горе, е да се адаптирате към новата ситуация. Ако трябва, променете нещо във визията си дори. Често новият визуален образ помага да създадете и нов вътрешен образ. Може да промените дори пространството у дома. Направете всичко, което ще ви помогне да се почувствате добре в своето ново Аз.

ДЕЙСТВАМ

Както показва практиката, последната стъпка е най-трудната. На бърз успех не си струва да разчитате. Дайте си време за „проба – грешка“. Но не трябва и да отстъпвате. Трябва да развиете три важни качества, за да се движите напред.

1. Приемане на несигурността и неизвестността

Не се отказвайте от целите си, колкото и да изглежда трудно. Спокойно приемайте всичко.

2. Смелостта на несъвършенството

Разберете, че не сте идеални и се отнасяйте спокойно към грешките, които допускате. Човек, който се бои от грешки, се бои и от експерименти и така спира прогреса си.

3. Оптимизъм

Той е необходим, за да не се откажете твърде рано, за да имате вяра в собствените си дела, да останете упорити и да следвате целите си докрай. Успехът никога и на никого не е гарантиран. Но ще успеете само ако се уповавате не на обстоятелства и ситуации, а на собствените си възможности и качества. Формулата на успеха е: прави каквото обичаш и го прави с всички сили.

Жените, които винаги са били на първа линия

Вижте повече

Жените, които винаги са били на първа линия

Напред, момичета!

10 неща, които милионерите правят

Вижте повече

10 неща, които милионерите правят

Защо искате да бъдете богати? Какво означава богатството за вас? Колко богати искате да бъдете? Стартирайки с тези нелеки въпроси, Найджъл Къмбърланд ни повежда по пътеката...

Още по етикети

кариера , проект
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser